Ezt mindenkinek tudnia kell, aki Németországba utazik

Hétfőtől egy hónapra visszaállítják az ellenőrzést Németország valamennyi határszakaszán a G20-csoport júliusi csúcstalálkozója miatt.

Az ellenőrzés a schengeni belső határ valamennyi németországi szárazföldi, légi és vízi szakaszát érinti és közlekedési fennakadásokkal járhat - közölte a szövetségi belügyminisztérium.

A július 12-ig tartó ellenőrzés nem állandó, hanem „helyzetfüggő” lesz, célja a „potenciális erőszakoskodók” beutazásának megakadályozása, hogy zavartalan legyen a csúcstalálkozó. 

A tárca felhívta a figyelmet, hogy csak útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal lehet átlépni a német határt.

Az ideiglenes határellenőrzést az európai uniós partnerekkel és az Európai Bizottsággal egyeztetve, a belső határellenőrzés nélküli schnengeni övezet működéséről szóló szabályoknak megfelelően vezetik be - emelte ki a közlemény szerint Thomas de Maiziere belügyminiszter. Hozzátette, hogy a G20-csoport biztonsága elsőbbséget élvez, és a gondoskodás a biztonságról "a határoknál kezdődik".

A legfejlettebb ipari államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, valamint az EU-t mint intézményt összefogó G20-csoport csúcstalálkozóját július 7-én és 8-án tartják Hamburgban.

Kimaradt?