Donald Trump fogadta Klaus Johannist a Fehér Házban

FRISSÍTVE: Fogadta a Fehér Házban pénteken Klaus Johannist az amerikai elnök. A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Donald Trump megköszönte a román államfőnek, hogy vezető szerepet tölt be a korrupcióellenes küzdelemben. 

"Megtiszteltetés számunkra, hogy itt fogadhatjuk! Románia megbízható szövetségesünk, nagyszerű ország, amellyel kiváló a kapcsolatunk" - fogalmazott Donald Trump a Fehér Ház Ovális Irodájában, amikor Klaus Johannist fogadta. 

"Számomra is megtiszteltetés, és örülök, hogy itt lehetek. Várom, hogy tárgyaljunk az országaink közötti partnerségről" - válaszolt a román államfő. Erre reagálva Trump így fogalmazott: "Igen, ez egy nagyszerű partnerség". A találkozó után az amerikai elnök és a román államfő közös sajtótájékoztatót tartott.

Bátorította a korrupcióellenes fellépést

A közös sajtótájékoztatón az Amerikai Egyesült Államok elnöke elismerését fejezte ki Romániának, amiért bruttó nemzeti terméke 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítja, példát mutatva ezzel a NATO-tagállamoknak. Hangsúlyozta, Románia is hozzájárul fegyveres erőivel a terrorizmusellenes harchoz, 23 katonája adta életét ezért.

Az amerikai elnök megköszönte a román államfőnek, hogy vezető szerepet tölt be a korrupcióellenes küzdelemben. "Elnök úr, dicsérem a bátorságát és erőfeszítését, amellyel küzd a korrupció ellen és a jogállam megerősítése érdekében. Erre a munkára feltétlen szükség van ahhoz, hogy olyan környezetet tudjanak teremteni, amelyben virágozhat a gazdaság, az emberek pedig jól élnek. Türelmetlenül várom, hogy együttműködhessek önnel, hogy elmélyítsük mind kereskedelmi, mind kulturális kapcsolatainkat" - mondta. 

Egy romániai újságíró kérdésére válaszolva Trump leszögezte: az amerikai kormány maximálisan tiszteletben tartja a NATO alapszerződésének 5. cikkelyét, vagyis elkötelezett az európai NATO-szövetségesek biztonságának szavatolása mellett. "Nyilvánvalóan azért vagyunk Európában, hogy biztosítsuk a védelmet" - fogalmazott az amerikai elnök.

Klaus Johannis arról beszélt, hogy meg kell erősíteni a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti stratégiai partnerséget, ennek kell meghatároznia a kétoldalú kapcsolatokat. Emlékeztet, hogy a két ország húsz évvel ezelőtt kötött szövetséget, és mindkét fél számára fontos az idei esztendő.

"Az USA-val való partnerségi viszony is alakítja az országot, hozzájárult ahhoz, hogy Románia a szilárd demokrácia, a szilárd gazdaság, a jelentős gazdasági növekedés országa legyen, olyan ország, amelynek katonái az amerikai csapatok mellett harcolnak Afganisztánban és Irakban. Ez a partnerség nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Románia olyanná váljon, amilyennek jelenleg láthatjuk. Ez a partnerség rendkívül fontos, ezt nem csak hogy folytatni kell, de meg is kell erősíteni, ennek kell meghatároznia a kétoldalú kapcsolatokat, számos probléma megoldásához kell hozzájárulnia" - fogalmazott Johannis. 

Romániának az amerikai vízummentességi programba való felvétele ügyében is lesz vélhetően előrehaladás - nyilatkozta az államfő. Hangsúlyozta, a Donald Trump amerikai elnökkel való találkozón is felvetette a témát. "Megemlítettem ezt a témát most is, és az ezt megelőző találkozókon is. (...) Egyre többen jönnek Romániából az Egyesült Államokba, egyesek turistaként, mások üzleti célból, és utóbbiakat különösen bátorítani, ösztönözni kell. Valószínűleg ezen ügy tekintetében is lesz előrehaladás" - fogalmazott Iohannis az amerikai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. Donald Trump megerősítette, hogy "minden bizonnyal" lesznek egyeztetések erről. "Még nem tárgyaltunk, de minden bizonnyal fogunk majd" - mondta

 A NATO keleti szárnyán elhelyezkedő országként Románia számít az Amerikai Egyesült Államokkal való partnerségre - hangsúlyozta az államfő. "Románia tudatában van annak, hogy a keleti szárnyon helyezkedik el, és számít az önökkel való partnerségre, mert nem maradhatunk ott egymagunkban, az USA nélkül" - fogalmazott Johannis, hozzátéve, hogy a két ország közötti partnerség nem csak a védelem és biztonság, hanem a gazdaság, a kereskedelem terén is óriási lehetőségeket rejt. 

A NATO a legerősebb szövetség

A román államfő méltatta hivatali kollégájának a terrorizmus elleni küzdelem terén tett erőfeszítéseit. "Az ön erőfeszítései számos nemzetben tudatosították a NATO-n belüli tehermegosztás fontosságát, és ha nem tévedek, Románia volt az ön mandátuma alatt az első állam, amely GDP-je 2 százalékának megfelelő összegre emelte védelmi kiadásait. E költségvetés jelentős részét stratégiai beszerzésekre szánjuk, és remélem, közösen megtaláljuk majd a módját annak, hogy a lehető legjobban használjuk fel ezt a pénzt" - mondta. 

Az elnök a téma kapcsán kifejtette még, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete "a legerősebb szövetség a Földön", és ennek így kell maradnia. "Pénzt kell fordítani a védelemre, és egy szövetségben fontos a tagok közötti tehermegosztás. E tekintetben teljesen egyetértek Trump elnökkel. Ez egyeseknek tetszik, másoknak nem, de ez a helyzet. Ezt kell tennünk, hogy erősek legyünk, hogy megvédhessük nemzetünket" - mutatott rá az államfő.

Johannis ugyanakkor hangsúlyozta, a román-amerikai és a transzatlanti kapcsolatok életfontosságúak. "A transzatlanti kapcsolat nem csak a diplomáciáról szól - ez alapozza meg civilizációnkat. És együtt még szilárdabbá, még jobbá tesszük ezt a kapcsolatot. A NATO-nak és az EU-nak nem kell versengenie egymással, inkább együtt kell működniük a szinergiahatás érdekében, hogy a NATO-t is, Európát is, és az Amerikai Egyesült Államokat is megerősítsék" - tette hozzá a román államfő.

A közös sajtóértekezleten az újságírók többnyire a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott igazgatója, James Comey csütörtöki szenátusi meghallgatásán elhangzottakról kérdezték az elnököt. Trump hangsúlyozta: a meghallgatás bebizonyította, hogy "nem volt összejátszás, nem volt obstrukció, és Comey egy kiszivárogtató". Ezzel arra utalt, hogy a meghallgatáson James Comey elismerte azt is, hogy egyik barátját megkérte a Trump elnökkel folytatott beszélgetéseiről készült jegyzetek kiszivárogtatására a sajtónak. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?