Volt FBI-igazgató: Oroszország beavatkozott az elnökválasztásba

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott igazgatója szerint nem fér kétség ahhoz, hogy Oroszország beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba.

Az FBI volt igazgatója a szenátus hírszerzési bizottsága előtti csütörtöki meghallgatáson, a szenátorok kérdéseire válaszolva fejtette ki álláspontját az orosz beavatkozásról. Elsősorban az érdekelte a szenátorokat, hogy Donald Trump elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást, amikor arra kérte Comey-t, hogy szüntessék meg a Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadó elleni nyomozást, aki orosz kapcsolatai miatt kényszerült távozni.

"Nem az én feladatom eldönteni, hogy az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Én rendkívül zavarónak, aggasztónak találtam a kérését, de majd a különleges ügyész kivizsgálja, hogy mi volt az elnök szándéka, és hogy sértett-e törvényt" – magyarázta Comey. Elmondása szerint Trump nem rendelte el a Michel Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó ellen folyó vizsgálat felfüggesztését, de ő az elnök Flynnt dicsérő szavait így értelmezte.

Ugyanakkor szerinte nem fér kétség ahhoz, hogy Oroszország beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba. Az FBI ex-igazgatója arról is beszélt, hogy már 2015 nyarán is óriási erőfeszítéseket tapasztaltak az orosz hekkerek részéről, több száz amerikai célpontot ért támadás, majd 2016 elején tudatosult bennük, hogy adatokat loptak el tőlük. Comey leszögezte: Donald Trump elnök nem akarta befolyásolni őt az orosz szálak vizsgálatában. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormányzat többször is megpróbálta lejáratni őt és az FBI-t, azt állítva, hogy zűrzavar uralkodik a szervezetben.

Aggódott, hogy Trump hazudni fog

Comey egyébként írásos nyilatkozatot is tett a szenátus hírszerzési bizottságának, ami tegnap kiszivárgott. Ebben közölte: a megválasztott elnökkel folytatott találkozó után, a New York-i Trump-toronyból távozva az FBI egyik szolgálati kocsijában a laptopján dokumentálta az elhangzottakat. Arra a kérdésre, hogy miért tette ezt, azt válaszolta a csütörtöki meghallgatáson: aggódott, hogy Trump hazudni fog a megbeszélésről.

Comey egyébként meglepően sokszor, kilencszer beszélt az elnökkel. A volt FBI-igazgató arról is beszélt egy kérdésre válaszolva, hogy a találkozókról készült jegyzeteit egy barátjának adta át, aki a Columbia Egyetem jogi karán professzor. Őt kérte meg, hogy szivárogtassa ki a sajtónak az abban szereplő információkat. Kijelentette: személyesen soha nem állt kapcsolatban a sajtó munkatársaival.

Később arról is beszélt: ha Trumpnak vannak hangfelvételei a köztük zajló beszélgetésekről, nyugodtan adja ki azokat az elnök. Comeyt a meghallgatáson felkérték, hogy a professzor barátjának átadott jegyzeteit juttassa el a nyomozóknak. Megerősítette a szerdán közzétett nyilatkozatában foglaltakat: Donald Trump elnök ellen az FBI nem folytatott vizsgálatot. Arra a kérdésre, hogy miért tájékoztatta erről Trumpot azt felelte: nem akarta, hogy az elnök azt higgye, hogy az FBI veszélyt jelent rá.

A meghallgatást óriási figyelem kíséri az Egyesült Államokban. Valamennyi nagy amerikai televíziós csatorna élőben közvetíti a meghallgatást. Sajtóhírek szerint Donald Trump elnök szintén figyeli a meghallgatást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?