A Minority SafePack segíti a kisebbségi médiát Európában

Az európai kisebbségi média helyzetéről szóló konferencián vett részt Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

A konferencia lehetőséget nyújtott az ukrajnai, szerbiai, szlovákiai, romániai és magyarországi politikusok, szakértők és újságírók számára a közép- és kelet-európai kisebbségi média helyzetének megismerésére.

Deli Andor vajdasági magyar EP-képviselő köszöntőjét követően Vincze Loránt előadásában kitért a kisebbségi média társadalmi szerepére. Beszédében hangsúlyozta: „A kisebbségi média gyakorlatilag szerves része az érdekképviseletnek és kisebbségi jogoknak. A nyelv az identitás alapja, ennek a megőrzéséért küzdenek a közösségek: az anyanyelvhasználat, az anyanyelvű oktatás és a kultúra védelme mellett negyedikként rögtön hozzátehetjük a kisebbségi médiát. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan támogatásra szorul, mint az oktatási és kulturális intézmények ahhoz, hogy elláthassa szerepét a kisebbségi társadalomban” – hozzátéve, hogy a kisebbségi média is akkor lesz a leghatékonyabb, ha autonóm keretben maga dönthet a névre szólóan kiutalt médiatámogatások felhasználásáról.

Vincze Loránt ugyanakkor ismertette a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésnek a kisebbségi médiára és az anyanyelvi médiaszolgáltatásokra vonatkozó elemeit. Elmondta, hogy a kisebbségi közösségek sok esetben a szomszédos ország nyelvét beszéli, ezért az illető ország médiaellátásától függnek. „A nemzeti szinten korlátozott szerzői jogi rendszerek akadályozzák a szolgáltatások szabad áramlását, ezért mi az egységes szerzői jogi piac létrehozását javasoltuk. Első lépésben azt szorgalmazzuk, hogy a szolgáltatások és az audiovizuális tartalmak szabadon elérhetőek legyenek a kisebbségi régiókban” – magyarázta a FUEN elnöke. A másik javaslat kivételt hozna létre a kisebbségi vállalkozások számára a „de minimis” pénzügyi szabályozás alól, amennyiben azok a kulturális hagyaték, az anyanyelv és a regionális sokszínűség megőrzését célozzák vagy kisebbségi médiaintézmények.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke végül arra kérte a jelenlévő politikusokat, szakértőket és újságírókat, hogy támogassák és népszerűsítsék a FUEN Minority SafePack kezdeményezését az elkövetkező hónapokban, hogy sikerüljön az európai közvéleményt megfelelően tájékoztatni és összegyűjteni az 1 millió támogató aláírást.

Az esemény házigazdái Bocskor Andrea, Csáky Pál, Deli Andor, Deutsch Tamás, Sógor Csaba és Tőkés László európai parlamenti képviselők voltak.

Kimaradt?