Európában is követendő példa az Örökségünk Őrei kezdeményezés

Az Európai parlamentben mutatták be kedden az Örökségünk Őrei kezdeményezést. 

„Az eddigi legnépesebb küldöttséggel jelentkezik az Örökségünk Őrei mozgalom itt, az Európai Parlamentben. Ötven diák és kísérő tanáraik Brassóból, Déváról és Kolozsvárról érkeztek, ezúttal nemcsak arra kapnak lehetőséget, hogy meglátogassák a parlamentet, megismerjék az itt zajló munkát, hanem arra is, hogy bemutassák saját tevékenységüket, hozzájárulva az Örökségünk Őrei kezdeményezés európai szintű népszerűsítéséhez" – indította kedden délután Winkler Gyula EP-képviselő házigazdaként a kerekasztal-beszélgetést, amelyen az erdélyi örökségvédelmi programot mutatták be. 

A Navracsics Tibor EU-biztos védnöksége alatt zajló eseményen az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket kezdeményezést mint európai jó gyakorlatot ismertették.  

„A 2018 – Kulturális Örökség Európai Évét olyan kezdeményezésekre akarjuk építeni, amelyek a helyi közösségekben alakulnak ki. Az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket erdélyi mozgalom kiválóan példázza szándékunkat, a helyi kezdeményezések előtérbe helyezését" – fogalmazott Isola Anna Georgina, Navracsics Tibor kabinetjének munkatársa, aki az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos üzenetét tolmácsolta, ugyanakkor vázolta a kulturális örökség európai éve programot.

„1500 fiatal munkájának köszönhető az, hogy az Örökségünk Őrei ma itt, az Európai Parlamentben bemutatkozhat. Ők azok, akik az épített örökséget kortársunkká tették, megismertették, megszerettették velünk. Vigyáznak rá, használják és továbbadják a következő generációnak, tehát igazi őrei épített örökségünknek" – emelte ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, aki a kezdeményezés ötletgazdájaként ismertette a programot és bemutatta a három nyelven megjelenő Örökségünk Őrei kiadványt. 

Bocskor Andrea kárpátaljai EP-képviselő (FIDESZ), a CULT Bizottság alelnöke előadásában a kisebbségi kultúrák esélyeiről beszélt a 2018 – Kulturális Örökség Európai Évének kontextusában, méltatva az Örökségünk Őrei kezdeményezést. Kiemelte, hogy a kárpátaljai magyar közösségek számára is követendő példa, éppen ezért  szorgalmazni fogja, hogy honosítsák meg ott is a fiatalok bevonására épülő örökségvédelmi programot. 

Az eseményen részt vett Vincze Loránt, a FUEN elnöke, aki bemutatta a kisebbségi ernyőszervezetet, és felhívta a figyelmet, hogy az európai kisebbségek körében is érdemes népszerűsíteni az Örökségünk Őrei programot, ugyanakkor a résztvevőknek beszélt a Minority Safe Pack kezdeményezésről is.

Kapcsolódók

Kimaradt?