Nézőpont: soha ennyien nem szavaztak volna Orbán Viktorra

A teljes felnőtt népesség 44 százaléka ismét Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek, a kormányfő újrázását többen támogatják, mint ahányan a többi szóba jöhető jelöltet együtt – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

Mint írták, „a miniszterelnök-jelölti versenyben” Orbán Viktor 44 százalékos eredményével szemben Vona Gábor 11, Szél Bernadett 8, Gyurcsány Ferenc 6, Botka László 5, Fodor Gábor pedig 2 százalékon áll a teljes felnőtt népességet nézve. Felidézték: a Nézőpont Intézet 2015 májusa óta végez rendszeres kutatást a lehetséges kormányfőjelöltek közvetlen támogatottságáról. Akkor Orbán Viktort a megkérdezettek 32 százaléka támogatta, míg Vona Gábort az elmúlt két évben egyszer sem támogatták 13 százaléknál többen (utóbbi eredményt 2015 augusztusában érte el a Jobbik elnöke) - fűzték hozzá.

Érdekességként megjegyezték, az aktuális kutatás szerint a Fidesz-KDNP szimpatizánsok 95 százaléka szavazna saját pártelnökére egy miniszterelnök-választás esetén, ugyanez az arány a Jobbik szimpatizánsainak körében csak 66 százalék, a Demokratikus Koalíció táborán belül pedig 74 százalék. Ebben a kérdésben leginkább az MSZP-támogatók megosztottak: 33 százalékuk Gyurcsány Ferencet, míg 44 százalékuk Botka Lászlót látná szívesen miniszterelnökként.

A Nézőpont Intézet május 9-11. között, ezer ember kiválasztásával, reprezentatív mintán végezte el telefonos kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,2  százalék.

Kimaradt?