Barack Obama videóüzenetben támogatja Emmanuel Macront

Barack Obama volt amerikai elnök videóüzenetben tudatta csütörtökön, hogy Emmanuel Macron centrista jelöltet támogatja a francia elnökválasztás második fordulójában.

Az egyperces angol nyelvű, francia feliratos felvétel csütörtök délután jelent meg a favoritnak számító Macron közösségi oldalain, három nappal az elnökválasztás második fordulója előtt.  "Szeretném, ha tudnák, hogy Emmanuel Macront támogatom" - mondta a volt amerikai elnök, aki szerint a vasárnapi választás "nagyon jelentős Franciaország jövője és a számunkra kedves értékek szempontjából".

A volt demokrata elnök - aki az első forduló előtt három nappal felhívta telefonon Macront, de akkor hivatalosan és nyilvánosan nem jelentette ki, hogy őt támogatja - a videón azt mondta, hogy mindig is hálás marad a francia nép barátságáért és az (államfőként) együtt végzett munkáért. "Nincs szándékomban a választásokba nagyon belefolyni most, hogy már nem vagyok többé elnök ... de Franciaország sikeressége az egész világ számára fontos" - hangsúlyozta. "Csodálom Emmanuel Macron kampányát. Megvédte a liberális értékeket. Kihangsúlyozta, hogy Franciaország milyen fontos szerepet játszik Európában és a világban, elkötelezte magát az iránt, hogy szebb jövőt teremtsen a franciák számára" - fogalmazott Obama. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a francia politikus "a reményekre és nem a félelmekre épít". 

A volt amerikai elnök Macron politikai mozgalma nevével és a franciák szlogenjével franciául zárta az üzenetét: "En marche! Vive la France!" (Indulás! Éljen Franciaország!). 

Macron: "A remény lendületben. Köszönet"

Emmanuel Macron először a Twitteren kommentálta az üzenetet: "A remény lendületben. Köszönet", majd a BFM hírtelevíziónak azt mondta: "Örülök, boldog vagyok, nagyon nagyon boldog, (Obama) demokratikus mozgalmakat támogat és az európai fellendülést, ezért örülök neki".

A felmérések Emmanuel Macron mintegy 59-60 százalékos győzelmét vetítik előre a szuverenista Marine Le Pennel szemben a vasárnapi második fordulóban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?