A Pentagon vizsgálja Trump volt nemzetbiztonsági főtanácsadója ügyét

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma csütörtökön bejelentette, hogy vizsgálatot folytat Michael Flynn, Trump elnök volt nemzetbiztonsági főtanácsadója ügyében.

Flynn altábornagyról korábban olyan információk jelentek meg a sajtóban, melyek szerint az orosz kormányhoz köthető cégektől fogadott el pénzt, valamint tavaly nyáron a török kormány lobbistájaként tevékenykedett. A Pentagon ezt követően indított vizsgálatot, kiderítendő, hogy Michael Flynn valóban elfogadott-e pénzt külföldi kormányzatoktól, anélkül hogy ehhez megszerezte volna az előzetesen szükséges engedélyeket a minisztériumtól.

A képviselőház ellenőrzéssel foglalkozó bizottsága csütörtökön nyilvánosságra hozta a katonai hírszerzés (DIA) egyik levelét is, amelyben a hírszerzés vezetői arra figyelmeztetik a 2014-ben visszavonult Flynnt, hogy visszavonulása után is engedélyeztetnie kell, ha tiszteletbeli konzuli megbízatást, ajándékokat vagy egy külföldi kormányzat által fizetett utazást fogad el.

Michael Flynn 2012 és 2014 között a katonai hírszerzés vezetője volt. Donald Trump tavaly novemberben - választási győzelme után - őt jelölte nemzetbiztonsági főtanácsadójának, ám február 13-án lemondásra kényszerítette, mert kiderült, hogy többször is találkozott a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel, és erről nem tájékoztatta Trump elnököt, Mike Pence alelnököt pedig félrevezette e találkozók tartalmáról.

A Pentagon vizsgálata, amely már április elején megkezdődött, arra a több mint 33 ezer dollárra összpontosít, amelyet Flynn a Russia Today (RT) orosz állami tévécsatornától kapott azért, hogy részt vegyen a tévé gálaestjén. A rendezvényen egyébként Flynn az orosz elnök, Vlagyimir Putyin asztalánál foglalt helyet.

Flynn ügyvédje azzal érvel, hogy ügyfele annak idején tájékoztatta erről a katonai hírszerzés illetékeseit, a képviselőház ellenőrzési bizottságának alelnöke, a demokrata párti Elijah Cummings azonban sajtóértekezleten jelentette be, hogy ennek semmi nyoma.

Donald Trump eddig még nem szólalt meg az ügyben, illetve, amikor újságírók a Fehér Ház Ovális Irodájában rákérdeztek, csak annyit mondott: „köszönöm szépen”. A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer viszont csütörtöki sajtóértekezletén leszögezte: a volt nemzetbiztonsági főtanácsadó elleni vizsgálat „helyénvaló”. A szóvivő hozzátette: Trump elnök „a megfelelő időben a megfelelő döntést hozta”, amikor lemondatta Flynnt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?