Bírósági döntést bírált Donald Trump

Bírálta Donald Trump amerikai elnök azt a bírót, aki kedden blokkolta utasítását az úgynevezett menedékvárosok támogatásának esetleges megvonásáról.

Az elnök szerdán Twitter-bejegyzésben fejtette ki álláspontját, s nem csupán a San Franciscó-i fellebbviteli bíróság bíráját, hanem a bírósági rendszert is támadta. Amellett, hogy „nevetségesnek” minősítette William Orrick bíró döntését, Trump leszögezte: a San Franciscó-i kerületi bíróság egész rendszere „zűrzavaros”. Elemzők szerint ezzel Trump arra célzott, hogy ez a kerületi bíróság többnyire liberális szellemű döntéseket hozott, ami gyakran dühítette fel a konzervatívokat.

Az elnök azt érzékeltette, hogy véleménye szerint a San Franciscó-i bíróság elfogult vele és a politikájával szemben. Egyúttal közölte: a szövetségi legfelsőbb bíróság elé viszi az ügyet. A szövetségi legfelsőbb bíróság az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be. Reagált a keddi döntésre a Fehér Ház is.

A szóvivői iroda szerdán reggel közleményt adott ki, amelyben leszögezte: „ez az eset újabb példája egy meg nem választott bíró túlkapásának, amely aláássa a jogrendszerbe vetett hitünket és komoly kérdéseket vet fel”.

A San Franciscó-i szövetségi bíróság kedden előzetes rendelkezést adott ki, amely országszerte megakadályozza, hogy a szövetségi tisztségviselők végrehajtsák Trump január 25-én kelt, az úgynevezett menedékvárosok támogatásának esetleges megvonásáról szóló rendeletének végrehajtását.

A rendelet értelmében megvonnák a szövetségi támogatást azoktól a „menedékvárosoktól”, amelyek illegális bevándorlóknak adnak otthont és nem hajlandóak együttműködni a szövetségi hatóságokkal az érvényes bevándorlási törvények betartatásában. Két hónapon belül ez volt a harmadik alkalom, hogy egy szövetségi bíró megakadályozta Trump elnök bevándorlással kapcsolatos döntésének végrehajtását.

Kapcsolódók

Kimaradt?