Sógor az MCV megszüntetése ellen emelt szót az EP-ben

Az Európai Unió figyelje kritikusabban a romániai jogállamiság helyzetét, és ne szüntesse meg az ország igazságszolgáltatásának működését felügyelő úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV) – ezt kérte Sógor Csaba az Európai Parlamentben.

Az RMDSZ-es EP-képviselő az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság (LIBE) keddi ülésén azt mondta: azzal, hogy az Európai Bizottság Románia kapcsán elsődleges prioritásként a korrupció erőteljes csökkentését tekinti, figyelmen kívül hagyott az igazságszolgáltatási standardokkal kapcsolatos számos komoly aggodalmat és a jogállamiság alapelveinek megsértését az országban.

Brüsszel immár tíz éve - Románia és Bulgária EU-csatlakozása óta – az ellenőrzési és együttműködési mechanizmus keretében figyelemmel kíséri a két ország igazságszolgáltatásának működését. Románia már évek óta sürgeti a mechanizmust lezárását, arra hivatkozva, hogy az ország jelentős lépéseket tett a korrupció megfékezése és a jogállamiságot biztosító intézmények megerősítése érdekében. Sógor Csaba szerint vitathatatlanok ezeken a területeken Romániának az uniós nyomás hatására tett erőfeszítései és valóban látható az ellenőrzési mechanizmus következtében történő előrehaladás, ugyanakkor azt is látni kell, hogy még mindig vannak hiányosságok. „Tíz évvel a csatlakozás után Románia még mindig a legkorruptabb uniós országok közé tartozik, a törvények még mindig nincsenek egységesen alkalmazva és az igazságszolgáltatás működése is következetlen” – fogalmazott a képviselő.

Sógor Csaba a vitában elmondta: a nemzeti kisebbségek már megtapasztalták annak hátrányát, hogyha az európai uniós nyomás megszűnik az országon, akkor az elért eredmények megtorpannak, vagy akár visszarendeződés is megfigyelhető. Kitért arra, hogy az uniós csatlakozás előtt az ország vállalta a nemzeti kisebbségek védelmének biztosítását, de ez azóta sem működik a gyakorlatban: továbbra is akadályozott az anyanyelvhasználat, a szimbólumhasználat, megtorpantak az egyházi visszaszolgáltatások, sőt, bírósági döntések szolgálnak alapul a visszaállamosításra. Az is elképzelhetetlen lenne más demokratikus országban, Romániában viszont megtörténik, hogy egy kisebbségi tannyelvű iskola megalapításával kapcsolatosan a korrupcióellenes ügyészség vizsgálódik és szankcionál – hangsúlyozta.

Az RMDSZ-es képviselő mindezek tükrében nyomatékosította: az EU-nak az lenne a feladata, hogy közelebbről megismerje és kritikusabban figyelje a romániai jogállamiság érvényesülését és mindaddig, amíg ilyen gyakorlatok léteznek, ne szüntesse meg az ország monitorizálását. Mint mondta: a romániai emberek az életkörülményeik javulása mellett azt várják az Európai Uniótól, hogy járuljon hozzá egy jobb, átláthatóbb, illetve hatékonyabb kormányzás és igazságszolgáltatás megteremtéséhez, ezen az úton a tíz éve tartó ellenőrzési mechanizmusnak köszönhetően valóban elindult az ország, de az EU felelőssége is, hogy tovább tudjon haladni – érvelt Sógor Csaba.

Kimaradt?