Agyonlőttek egy önkormányzati dolgozót a venezuelai kormányt támogató megmozduláson

Venezuelában újabb áldozata van a kormány és az ellenzék politikai szembenállásának, hétfőn egy önkormányzati dolgozót agyonlőttek, egy másikat súlyosan megsebesítettek az ország nyugati részén fekvő Mérida államban rendezett, a kormányt támogató megmozduláson.

A fővárosban, Caracasban a legnagyobb autópályát több ezer ember árasztotta el Nicolás Maduro államfő kormánya ellen tiltakozva. A békés megmozdulás keretében az emberek pikniket tartottak az úttesten, mások napernyőket nyitottak és könyvet olvastak, elzárva az utat a forgalom elől.

Áprilisban már 21 halott

Április eleje óta a latin-amerikai országban rendszeresek az ellenzék által szervezett tiltakozó megmozdulások, amelyek gyakran erőszakba torkollottak. Az ellenzék nagy részét tömörítő Demokratikus Egység Kerekasztalának (MUD) adatai szerint csupán az április 20-i megmozduláson 220 ember sebesült meg. Áprilisban már huszonegy ember halt meg a rendőrökkel történt összecsapásokban, fosztogatásokban és zavargásokban, 1300 embert pedig a hatóságok vettek őrizetbe.

A kormány az ellenzéki rendezvényekre válaszul szintén mobilizálja híveit. A hétfőn meghalt önkormányzati dolgozó, Jesus Sulbaran is egy ilyen menetben vett részt az állam nevével azonos nevű városban, Méridában. Az országos erőszaknak ő a huszonkettedik halálos áldozata.

Venezuelában több mint egy éve súlyos politikai, társadalmi és gazdasági válság tombol egyszerre. A világ legnagyobb olajkészletével rendelkező dél-amerikai ország gazdasága az olaj árának csökkenése miatt gyakorlatilag összeomlott, az infláció elszabadult, sok helyen leállt a termelés, a boltok polcai kiürültek. A kormány szerint a jobboldali ellenzék külföldi erőkkel összejátszva tette tönkre az ország gazdaságát. Az ellenzék szerint viszont Maduro és kormánya egyszerűen alkalmatlan az ország irányítására.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?