Hivatalos: betiltották a Jehova Tanúi felekezetet Oroszországban

Az orosz legfelsőbb bíróság nyilvánosságra hozott ítéletében betiltotta a Jehova Tanúi kisegyházat, azzal az indoklással, hogy az "szélsőséges szervezet".

Előzőleg az igazságügyi minisztérium kérte, hogy rendeljék el a felekezet Szentpétervár közelében működő országos székhelyének a bezárását – jelentették orosz hírügynökségek. Az orosz hatóságok a felekezet több kiadványát is felvették a tiltott szélsőséges publikációk listájára. Az orosz ügyészség régóta azzal érvel, hogy a Jehova Tanúi olyan szervezet, amely családokat választ szét, gyűlöletet kelt, és emberi életeket fenyeget. A felekezet szerint viszont a hatóságok hamis képet festenek róla.

A felekezet egyik orosz vezetője, Jaroszlav Szivolszkij a bírósági ítélet után közölte: megdöbbentette a bírák döntése, és fellebbezni fog az ítélet ellen. A bírósági döntés elrendelte a Jehova Tanúi Oroszországban működő mind a 395 szervezetének betiltását. A felekezet vagyona állami tulajdonba kerül. A Jehova Tanúit az 1870-es években alapította a Pennsylvania amerikai szövetségi állambeli Pittsburghben a presbiteriánus Charles T. Russell. Számos vallástörténész szektának minősíti a kisegyházat.

A Jehova Tanúja azt vallja, hogy “a Bibliából kiindulva” új következtetésekre jutnak, és elvetik a régi, téves tanokat (például a kereszt tiszteletét). A tagoktól megkövetelik, hogy feltétel nélkül vessék alá magukat a felekezet akaratának és céljainak.

Kapcsolódók

Kimaradt?