Trump javára biztatták az oroszok a választókat egy dokumentum szerint

Tervet dolgozott ki egy orosz kormányzati kutatóintézet arra, hogy miképp lehet Donald Trump javára fordítani a 2016-os amerikai elnökválasztások kampányát vagy aláásni a választóknak az amerikai választási rendszerbe vetett bizalmát - mondta el a Reuters hírügynökségnek három jelenlegi és négy volt amerikai tisztségviselő.

A tisztviselők két, az orosz agytröszttől származó bizalmas dokumentumról beszéltek, amelyek felvázolták az ehhez szükséges eszköz- és érvrendszert, s ezek alapján az amerikai hírszerző ügynökségek arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszország intenzív erőfeszítéseket tett, hogy beavatkozhasson a november 8-i választásokba. Amerikai hírszerzési vezetők a választások után megszerezték a szóban forgó moszkvai központú Stratégiai Tanulmányok Orosz Intézete által összeállított dokumentumokat.

Az intézetet az orosz külföldi hírszerzés nyugállományú vezetői irányítják, Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalának a kinevezésével.

Az első dokumentum egy tavaly júniusban készült cselekvési terv, amelyet az orosz kormány legmagasabb szintű vezetőihez juttattak el, de nem konkrét személyeknek címezve.

Ez azt javasolta a Kremlnek, hogy indítson propagandakampányt a közösségi média és a külföldre sugárzó orosz állami finanszírozású médiumok felületein, arra bátorítva az amerikai szavazókat, hogy olyan elnököt válasszanak, aki Oroszországgal szemben enyhébb irányvonalat követ majd, mint a távozó Barack Obama elnök kormánya – mondta el a hét amerikai tisztségviselő.

A második dokumentum szerint Hillary Clinton fogja megnyerni a választásokat

Az intézet egy második, októberben elkészült dokumentuma, amelyet az előzővel azonos körhöz juttattak el, arra figyelmeztetett, hogy valószínűleg Hillary Clinton demokrata elnökjelölt fogja megnyerni a választásokat. Érvelése szerint ezért Oroszország jobban tenné, ha felhagyna Trump-barát propagandájával, s ehelyett fokozná a választási csalásokról szóló üzeneteit, megpróbálva aláásni az amerikai választási rendszer legitimitását, és rossz hírét kelteni Clintonnak, hogy aláássák az elnökségét.

A forrásként említett amerikai tisztségviselők a nevük elhallgatását kérték a Reuterstől, az orosz dokumentumok titkos minősítésére hivatkozva. Nem voltak hajlandók arról sem beszélni, hogyan jutottak azokhoz hozzá.

Putyin korábban tagadta a vádakat

Az orosz elnök korábban tagadta, hogy Moszkva beavatkozott volna az amerikai választásokba. Putyin szóvivője és az orosz intézet nem reagált a Reuters megkeresésére.

Az Obama-kormány alapvetően e két dokumentum alapján jutott arra a következtetésre, hogy Oroszország hamis híresztelésekből álló „fake news”-kampányt folytatott, és kibertámadásokat hajtott végre a Demokrata Párt csoportjai, illetve Clinton kampánystábja ellen. „Putyin mindvégig szem előtt tartotta a célt, és arra kérte az intézetet, hogy vázoljon fel neki egy cselekvési tervet” – mondta a hírügynökség egyik forrása, az amerikai hírszerzés egyik volt magas rangú tisztségviselője.

Nincs nyilvános bizonyíték az amerikai-orosz összejátszásról

Trump azt hangoztatta, hogy Oroszország törekvései nem voltak hatással az elnökjelöltek versengésének kimenetelére. A vonatkozó kongresszusi és FBI-vizsgálatok pedig mindeddig nem eredményeztek nyilvános bizonyítékokat arra, hogy Trump munkatársai összejátszottak volna az orosz erőfeszítésekkel.

A Reuters jelentésének forrásai közül négyen azt mondták, hogy a júniusban készült orosz cselekvési terv azoknak az erőfeszítéseknek a kiszélesítését szolgálta, amelyeket a Putyin-adminisztráció még 2016 márciusában indított el. A Kreml abban a hónapban utasította az állami támogatású médiumokat, köztük a külföldre sugárzó Russia Today hírtévé és a Sputnik hírügynökség platformjait, hogy készítsenek pozitív hangvételű riportokat Trump elnöki törekvéseiről.

A Russia Today nem reagált a Reutersnek a dokumentumokkal kapcsolatos megkeresésére, a Sputnik egy szóvivője pedig egy e-mailben „teljes hazugsághalomnak” titulálva utasította vissza azokat az állításokat, melyek szerint részt vett volna egy, a Kreml irányította kampányban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?