Johannis hozzájárult a volt távközlési miniszter elleni bűnvádi eljárás elindításához

Elküldte csütörtökön Klaus Johannis államfő a Gabriel Sandu elleni bűnügyi eljárás elindítására vonatkozó kérelmet az igazságügyi miniszternek - közölte az államelnöki hivatal. A 2008 decembere és 2010 szeptembere között távközlési miniszteri tisztséget betöltő Gabriel Sandu ellen hivatali visszaélés gyanújával indul vizsgálat. 

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi hétfőn kérte az államfő hozzájárulását ahhoz, hogy elkezdődhessen a bűnügyi kivizsgálás Gabriel Sandu volt távközlési miniszter ellen a Microsoft 2 ügyben. A DNA arról tájékoztatott: elküldte a legfőbb ügyésznek a szükséges dokumentációt és a kérvényt, amelyben Románia államelnökének hozzájárulását kérik Gabriel Sandu volt távközlési miniszter elleni bűnvádi eljárás elindításához, hivatali visszaélés gyanúja miatt. 

Ugyanazon ügyben a korrupcióellenes ügyészség eljárást indított és 60 napos hatósági felügyelet alá helyezett öt személyt, köztük Dinu Pescariut és Claudiu Florică-t, akiket hivatali visszaélésre való felbujtással gyanúsítanak. A vádhatóság szerint 2009 áprilisában Gabriel Sandu akkori távközlési miniszter úgy hosszabbította meg a Microsoft-szabadalmak bérlésére szóló szerződést, hogy - a törvényes előírásokat figyelmen kívül hagyva - nem írt ki versenytárgyalást. 

Az ügyészek arról is tájékoztatnak, hogy a szabadalmakat kibocsátó vállalat kedvezményes, 38 786 000 eurós számlát állított ki a közvetítő társaságnak, ez utóbbi azonban a szabadalmakat 90.182.344 euróért adta tovább a távközlési minisztériumnak, 51 396 344 eurós kárt okozva az államnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?