Lex CEU: Magyarország nem függeszti fel a törvényt, de létezik kiskapu

Nem indokolt a lex CEU felfüggesztése Palkovics László magyarországi oktatási államtitkár szerint.

Az atv.hu-nak nyilatkozó államtitkár a washingtoni külügyminisztérium kérésére válaszolt. Az amerikai fél azt várja, ne alkalmazzák a lex CEU-t. "Tanácsokat szívesen fogadunk, felszólításokat nem annyira" - mondta Palkovics, hozzátéve, tárgyalnak az érintettekkel. "Nem indokolt a felsőoktatási törvénymódosítás felfüggesztése, azt az Országgyűlés már megszavazta, az államfő aláírta, és ki is hirdették" – mondta az államtitkár.

A HVG-nek az államtitkár korábbi azt mondta, legfeljebb a működési engedélyét veszítheti el a CEU, de a képzései nem kerülnek veszélybe, ha nem teljesíti a múlt héten elfogadott törvény szabta két új feltételt. Abban az esetben tehát, ha a CEU (tehát az amerikai intézmény) nem teljesíti az új előírásokat – vagyis nem kezd a származási országban is oktatási tevékenységbe, és nem születik amerikai-magyar megállapodás a működéséről – felhatalmazást adhatna a Közép-európai Egyetemnek, hogy a megbízásából egy licencszerződéssel végezze a képzéseit, így a hallgatók diplomáját ugyanúgy, mint előtte, a CEU bocsátaná ki.

"Az a kérdés, hogy a CEU ahhoz ragaszkodik, hogy legyen Magyarországon működési engedélye, vagy ahhoz, hogy legyen Magyarországon képzése, amire CEU-s diplomát adnak ki. Ha a KEE-t lefordítjuk, az így is, úgy is CEU, tehát a működési engedélynek nincsen sok jelentősége" – summázta a helyzetet az államtitkár.

Palkovics arról is beszélt, új tárgyalási szakasz következik, Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottat nevezett ki a kérdés diplomáciai rendezésére – a kormány, illetve akár személyesen ő nyitott a rektorral való további egyeztetésre.

Folytatódtak a tüntetések

Mint korábban megírtuk, a Civilizáció nevű Facebook-csoport szervezésében "a kormány kirekesztő, megbélyegző, civil törvénytervezete" és a lex CEU ellen tartottak demonstrációt a Hősök terén szerda délután, Budapesten. A tüntetők egy része a Fidesz székháza elé vonult, ahol megpróbálták áttörni a rendőrkordont. Tízezres tömeg gyűlt össze a Hősök terén, ahol a tömeg egy hatalmas szívalakot formált, középen a 'civil" felirattal.

A beszédek elhangzása után a tömeg egyik fele elindult az Oktogon felé, egy 7-800 fős tömeg pedig a Fidesz-székház elé, a Lendvay utcába vonult. Zengett az "Orbán takarodj!".

A tüntetésekről a nemzetközi sajtó is beszámolt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?