„János, ne írd alá!” – a CEU mellett tüntetnek Budapesten

Élőláncos tiltakozás kezdődött volt délután a CEU (Central European University) budapesti épülete előtt az Oktatási Szabadságot elnevezésű független diákszervezet szervezésében. Később a tömeg a parlament elé vonult.

A CEU Nádor, Arany János, Október 6. és a Zrínyi utcai épülettömbjét körbeállók tiltakozásukat fejezték ki a parlament keddi döntése miatt, a szónokok pedig arra bíztatták Áder János köztársasági elnököt, hogy "vétózza meg", azaz ne írja alá a törvény-módosítást.

A tiltakozók közül sokan a "CEU-val vagyok" kitűzőt viselték, mások az államfőnek szóló, "VETO" és a "Ne írd alá" feliratú táblákkal fejezték ki véleményüket a szerintük az intézményt diszkrimináló törvénymódosítás ellen.

Később több ezer tüntető vonult át a CEU épületétől a Parlamenthez. Itt több száz fős csendőrkordon várta őket. A tiltakozók ki akarták tűzni az EU-zászlót az épületre, többen azt skandálták: „Viktátor, Viktátor!”

A tüntetők azt követően gyűltek össze a CEU-nál, hogy kedden a parlament elfogadta a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítást, az egyetem pedig sajtótájékoztatón mondta el, mit terveznek, mire számítanak.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?