Winkler Gyula támogatja a nők elleni erőszak leküzdésére irányuló EP-kezdeményezéseket

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője kedden üdvözölte, hogy a Strasbourgban ülésező Európai Parlament elfogadta a Jelentést a nőkről és szerepükről a vidéki térségekben.

A dokumentum kitér arra is, hogy szükség van az erőszakot szenvedett áldozatok védelmére szakosodott szolgáltatások bővítésére, ugyanis vidéki környezetben az ilyen típusú, intézményesített segítség alig létezik.

„A nők elleni erőszak kérdése rendkívül fontos probléma, amely újra és újra visszakerül az EP napirendjére, ugyanis minden tagállamból érkezik jelzés, hogy nehézségekkel küszködnek ezen a téren, különösen a mentalitásváltást illetően. Még ott is, ahol megfelelő jogi szabályozás van érvényben, az alkalmazás már nehézkes, mert nincs kiterjedt intézményes hálózat, amely a vidéki közösségekben is jelen lenne. Elsősorban a pénz hiánya miatt nem tudnak ilyen hálózatokat kialakítani” – fogalmazott Winkler Gyula szavazatmagyarázatában.

A nők elleni erőszak leküzdése érdekében össze kell fogniuk az állami intézményeknek és a civil szervezeteknek, emelte ki az EP-képviselő, aki hozzátette: „Olyan terület ez is, ahol az állami intézmények és civil társadalom összefogása nélkül nem tudunk eredményt elérni. A jelentés arra is kitér, hogy az áldozatoknak szükségük van segítségre és a vidéki környezetben is elérhetővé kell tenni a megfelelő szakemberek nyújtotta szolgáltatásokat. Nagyon nagy a különbség a vidéki és városi környezetben élő, erőszakot szenvedett nők helyzete és támogatási rendszere között, az előbbiek vannak egyértelműen hátrányos helyzetben. Üdvözlöm ennek a jelentésnek az elfogadását, ez alkalommal is jelzem, hogy az RMDSZ Nőszervezete kampányt indított NEEEM ( Nők elleni erőszak elleni küzdelem) címmel, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy olyan törvényjavaslatot fogalmazzanak meg, amely a bántalmazott nők védelmét, támogatását szolgálják".

Az RMDSZ Nőszervezete a nemzetközi nőnapon indította a NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom – című kampányát, melynek célja tudatosítani és tájékoztatni erről a létező és súlyos társadalmi jelenségről, hosszútávon pedig a szükséges törvénymódosítások és tudatosítás által mentalitás-váltást kieszközölni.

A kampány részeként számos figyelemfelkeltő akcióra, konzultációra és tájékoztató tevékenységre kerül sor, amelyek hosszútávon hozzájárulhatnak a nők elleni erőszak mértékének csökkentéséhez. Továbbá, annak tudatában, hogy azok a megoldások, melyeket az állam kínál, nem elegendőek, nem nyújtanak sem azonnali, sem hosszú távú biztonságot és perspektívát az áldozatoknak, a nőszervezet olyan törvénymódosítási kezdeményezéseken dolgozik, amelyek révén az államot képviselő intézmények (parlament, kormány, igazságszolgáltatás, szakintézmények, önkormányzatok) mielőbb megoldják az áldozatok biztonságának szavatolását, a bántalmazók megbüntetését és/vagy rehabilitációját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?