A kelet-ukrajnai tűzszünet ellenére egyre hevesebben támadnak a szakadárok

A négy napja életbe léptetett tűzszüneti megállapodás ellenére két ukrán katona esett el, és öt sebesült meg az elmúlt napban a Moszkva által támogatott szakadárok egyre növekvő számú tüzérségi támadásainak következtében Kelet-Ukrajnában - közölte kedden a kijevi hadműveleti parancsnokság sajtószolgálata szokásos reggeli közleményében.

A parancsnokság adatai szerint az elmúlt 24 órában „az orosz megszálló erők” 48-szor nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. Kijev a közleményben elismerte, hogy a katonák viszonozták a tüzet. 

A legtöbb támadás a jelentés szerint a frontvonal déli szakaszát, Mariupol Azovi-tengerparti kikötőváros térségét érte. A helyzet továbbra is feszült a Donyeck melletti Sahta Butyivka, valamint Avgyijivka településeknél. Utóbbit már hetek óta hevesen támadják a szakadárok, több ízben nemcsak katonai állásokat lőttek, lakott területekre is csapódtak be lövedékek. A térségben állítólag a minszki megállapodás által tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyvereket is bevetettek a támadók. 

A frontvonal északi szakaszán, Luhanszk térségében Krimszke településnél nyitottak tüzet a szakadár erők 120 milliméter kaliberű aknavetővel. 

A háromoldalú - Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló - összekötő csoport múlt heti ülésén megállapodott abban, hogy április 1-jétől tűzszünetet lép életbe a fegyveres konfliktus sújtotta övezetében. Az egyezség megkötése után mindkét szemben álló oldal jelezte, hogy kész betartani a fegyvernyugvást. 

A szemben álló felek egymást vádolják a tűzszünet megsértésével. A DAN donyecki szakadár hírügynökség kedden azt jelentette, hogy egy polgári személy életét vesztette előző nap a Mariupol térségében fekvő Kominternove települést ért ukrán tüzérségi támadásban. Az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság parancsnoksága kedden azt közölte, hogy az elmúlt napban az ukrán hadsereg 51-szer sértette meg a fegyvernyugvást, 22-szer lakott területre nyitottak tüzet a megye szakadár ellenőrzésű részén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?