Johannis az EPP-kongresszuson: nem támogatjuk a többsebességes Európa ötletét

Románia nem támogatja a koncentrikus körökben integrálódó, vagy a többsebességes Európa ötletét - nyilatkozta csütörtökön Klaus Johannis államfő. 

„Románia nem támogatja a koncentrikus körökben integrálódó, vagy a többsebességes Európa ötletét, amelyek a tagországok társadalmi-gazdasági megosztásához vezetnek. Európában már most észlelhetők a megosztottság jelei és szerintünk ezek a forgatókönyvek nem vezetnek az együttműködés elmélyítéséhez” – mondta felszólalásában Klaus Johannis az Európai Néppárt (EPP) máltai kongresszusán. 

Az államfő szerint Európa a „példátlan intenzitású válság” következében válaszúthoz érkezett. „A terroristatámadások, a migráció, a nacionalizmus, a populizmus, a Brexit, mind növelték az euroszkepticizmust. Bár a Brexit visszavetette az unió iránti lelkesedést, az európai család nagy része jobbnak tartja megoldásokat keresni, mint lemondani egy jó projektről, amely több évtizedes harmóniát és együttműködést hozott. Az Európai Unió valamennyiünk nélkülözhetetlen projektje marad” –- vélte Johannis. 

Az államfő szerint nagyon fontos, hogy a Nagy-Britannia kilépéséről szóló tárgyalások „tisztességes és fenntartható” eredményekkel járjanak. 

Johannis reményét fejezte ki, hogy a néppárt kongresszusa „megerősíti az együttműködést az unióban”. „A néppárt az unió legnagyobb pártja, tehát a mi felelősségünk az, hogy egy világos jövőképet mutassunk fel, hogy az emberek visszanyerjék bizalmukat az európai projektben. Meg vagyok győződve arról, hogy nekünk, akik itt összegyűltünk, van képességünk és akaratunk, hogy továbbvigyük ez egyesült Európa ügyét” – szögezte le Klaus Johannis. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?