Megszavazta Montenegró NATO-tagságát az amerikai szenátus

Az Egyesült Államok szenátusa elsöprő többséggel, 86:2 arányban megszavazta, hogy Montenegró a NATO-tagállama lehessen.

A felvétel ügye ezzel a Fehér Házba kerül, hogy Donald Trump elnök aláírja a 650 ezres lélekszámú Montenegró csatlakozásának támogatását. Montenegró a májusi NATO-csúcsértekezletig szeretné elnyerni a katonai szervezet mind a 28 tagállamának jóváhagyását taggá válásához.

Eddig 24 tagállam egyezett bele a volt jugoszláv tagköztársaság felvételébe, amely a szövetségesek szerint hozzájárul a balkáni orosz térnyerés feltartóztatásához.

Az amerikai szenátus kedden már negyedszer szavazott Montenegró felvételéről. Az első kettőn elutasította, majd hétfőn elsöprő többséggel, 97:2 arányban megszavazta, hogy döntő szavazást tartson még a héten Montenegró NATO-tagságáról, ami kedden meg is történt.

A hétfői szenátusi szavazás előtt a felvétel leghevesebb ellenzője, Rand Paul (Kentucky republikánus párti szenátora) felszólalásában elismételte, hogy túl drága lenne az amerikai adófizetőknek a mindössze kétezer fős hadseregű, parányi Montenegró védelme, ha netán megtámadnák, ráadásul Montenegró csatlakozása feldühítené Oroszországot.

A szenátorok többsége azonban inkább hajlott Rex Tillerson külügyminiszter kérésére, hogy szavazzanak igennel, és azokra az érveire, melyek szerint Montenegró tagsága az észak-atlanti szövetségben "erőteljesen szolgálja az Egyesült Államok érdekeit", felvétele segítené a térség integrációját, demokratikus reformjait, valamint a biztonságot és a stabilitást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?