NATO-főtitkár: elengedhetetlen a védelmi kiadások további növelése Európában

A transzatlanti kapcsolatok szempontjából elengedhetetlen, hogy a NATO tagállamai tovább növeljék védelmi kiadásaikat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára hétfőn Brüsszelben. A főtitkár egyúttal nyugalomra intette a szövetség két tagállamát, Hollandiát és Törökországot, amelyek között diplomáciai feszültség alakult ki az elmúlt napokban.

A NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékára emelik védelmi kiadásaikat. Ezt a szintet azonban tavaly mindössze öt ország - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország - érte el. "Idén meg kell kettőznünk az erőfeszítéseinket. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a szövetségünk alapját képező transzatlanti kapocs szilárd maradjon" - fogalmazott Stoltenberg a katonai szervezet 2016-os évértékelő jelentésének bemutatásakor.

A NATO friss helyzetértékelése szerint a tagországok többségében emelkedtek tavaly a védelmi kiadások, ez azonban még mindig messze van az új amerikai kormányzat által megkövetelt szinttől.

A dokumentumból kiderült, miközben az Egyesült Államok a szövetség GDP-jének "mindössze" 46 százalékát adja, még mindig az amerikai katonai kiadások teszik ki a NATO-országok összesített védelmi költségvetésének 68,2 százalékát. Ezt Nagy-Britannia követi 6,7, Franciaország 5,6 és Németország 5,1 százalékkal. Stoltenberg szerint mindazonáltal fordulópontot jelent, hogy a szövetség 28 tagállama közül 23-ban nőttek tavaly a védelmi kiadások. Az előző évhez képest 2016-ban 3,8 százalékkal, körülbelül tízmilliárd dollárral emelkedett a tagországok összesített katonai költségvetése.

A két százalék reális elvárás

A főtitkár "reális elvárásnak" nevezte a védelmi költségvetéseknek a GDP 2 százalékára emelését. Kiemelte, "ebbe minden tagállam a legmagasabb szinten egyezett bele", valamint üdvözölte, hogy Lettország, Litvánia és Románia közelít az elvárt szinthez.

Donald Trump amerikai elnök, aki korábban a NATO költségvetésének, az amerikai hozzájárulásnak az újratárgyalását helyezte kilátásba, nemrégiben közölte: még az év végéig "valódi előrelépést" vár a szövetségesek védelmi kiadásainak emelésében. Trump még az elnökválasztási kampány során úgy nyilatkozott, orosz agresszió esetén csak azoknak a NATO-országoknak a védelméhez nyújtana segítséget, amelyek teljesítették szövetségesi kötelezettségeiket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?