Tiltakozik Horváth Anna munkájának ellehetetlenítése ellen a Fidesz

A Fidesz szerint a román hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a székelyek autonómiatörekvéseinek ne legyen helyük és a székely szabadság napját se ünnepelhessék meg méltó módon. A párt felháborítónak tartja, hogy ellehetetlenítették a tevékenységét Horváth Anna kolozsvári alpolgármesternek.

Magyarország azonban nem tűri az alapvető nemzetiségi jogok lábbal tiprását - mondta Gulyás Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese pénteken, a székely szabadság napján tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint Romániában - évek óta erősödő módon - jogellenesen vegzálják a magyarságot. Úgy fogalmazott, a román hatóságok által a székelyekkel szemben alkalmazott, "a puha diktatúrát idéző eszközökre" jó példa, hogy Marosvásárhelyen - ahol a Székely Nemzeti Tanács megemlékezést és tüntetést tart pénteken - a polgármesteri hivatal mindössze tíz ember - de nekik is csak a járdán - vonulását engedélyezte.

Gulyás Gergely megemlítette a székely zászló használatának tiltását is, valamint a marosvásárhelyi római katolikus teológiai gimnázium igazgatója ellen indult "koncepciós eljárást", ami szerinte az iskola ellehetetlenítését célozza. Az intézményért fellépő szülőket is zaklatják a román hatóságok - tette hozzá, úgy értékelve: a Ceausescu-rendszert idézik ezek a fellépések.

A Fidesz képviselője szolidaritásáról biztosította az erdélyi, székelyföldi magyarságot, jelezte, hogy a magyar kormány és a kormánypártok mellettük állnak, majd hangsúlyozta: Magyarországnak alkotmányos kötelezettsége az autonómiatörekvések támogatása.

Arról is beszélt, hogy Romániában "a korrupcióellenesnek nevezett ügyészség, a DNA számos magyar politikus ellen folytat hajtóvadászatot". Ennek legszomorúbb aktualitásaként idézte fel, hogy ellehetetlenítették a tevékenységét Horváth Anna kolozsvári alpolgármesternek, aki ezért lemond.

Gulyás Gergely felháborítónak nevezte, hogy "hatósági zaklatással, koncepciós vádakkal és eljárásokkal teszik lehetetlenné", hogy egy szabadon választott, magyar nemzetiségű képviselő ellássa feladatát a helyi közigazgatásban.

Közölte: tűrhetetlennek tartják, ezért nemzetközi fórumon is tiltakozni fognak az ellen az "általános tendencia" ellen, hogy a román hatalom a székelyföldi magyar politikai vezetők elleni "koncepciós eljárások indítására" használja a korrupcióellenes ügyészséget.

Kapcsolódók

Kimaradt?