Megkezdődött a brüsszeli EU-csúcs

Megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója csütörtök délután Brüsszelben, az ülés középpontjában az Európa Tanács elnökének megválasztása, illetve a gazdaság és a migrációs válság kérdései állnak.

A napirend első helyén az uniós vezetőket tömörítő tanács elnökének megválasztása szerepel, amelyről a résztvevők az ülés megnyitását követően fognak szavazni. Az elemzők szinte biztosra veszik Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök újraválasztását annak ellenére is, hogy a varsói kormány nemrégiben váratlanul bejelentette, Jacek Saryusz-Wolski európai parlamenti képviselő személyében ellenjelöltet indít az Európai Tanács élére.

A huszonnyolc tagállami vezető ezután a migrációs válság kezeléséről tanácskozik: áttekintik a korábbi döntések végrehajtását, és sorra veszik a hiányosságokat. A következő napirendi pont a gazdaság, a munkahelyteremtés és a versenyképesség kérdése, amelynek során az egységes piac elmélyítésére is kitérnek.

Ezek mellett várhatóan terítékre kerül még a közös biztonság- és védelempolitika, valamint az európai ügyészség létrehozásának kérdése. A munkavacsorán a résztvevők a továbbra is instabil nyugat-balkáni helyzetet fogják áttekinteni.

Pénteken már Theresa May brit kormányfő nélkül ülnek össze az Egyesült Királyság kilépése után „bennmaradó” huszonhetek vezetői, hogy informális tanácskozásukon a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről, illetve az EU elődszervezeteit megalapító Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából rendezendő március végi római csúcstalálkozó előkészítéséről egyeztessenek.

Sajtóhírek szerint a résztvevők között vita várható az európai projekt újraindításáról szóló nyilatkozat tartalmáról, amelyet a római találkozón fogadnának el. Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország például a többsebességes Európa gondolatát támogatja, a közép- és kelet-európai tagállamok azonban ezt hevesen ellenzik.

Frissítés: Tusk marad az Európai Tanács elnöke
​A lengyel kormány tiltakozása ellenére Donald Tusk marad az uniós tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a 2017. június 1. és 2019. november 30. közötti időszakban – jelentették be csütörtökön Brüsszelben, röviddel az állam- és kormányfők tanácskozásának megkezdése után.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?