Tajvani aktivisták indultak a vitatott hovatartozású szigetekhez

Egy tajvani halászhajó tart a kelet-kínai-tengeri vitatott hovatartozású szigetekhez - jelentette a kínai média csütörtökön. A Boldog család nevű hajót - amelynek fedélzetén hét, nem kormányzati szervezetekhez tartozó aktivista és a héttagú legénység tartózkodik - a tajvani parti őrség kíséri. A Hszinhua hírügynökségnek a parti őrség megerősítette, hogy több hajóját is a Boldog család védelmére rendelték.article-2207832-027C94C00000044D-518 634x323

Az aktivisták a halászokat és a tengerészeket védő kínai Matsu istennő szobrát akarják elhelyezni a Tiaojü (japánul Szenkaku) szigeteken. Azt tervezik, hogy helyi idő szerint csütörtök délben térnek vissza Tajvanra.

A Tiaojü (Szenkaku) szigetek feletti szuverenitás kérdésében Peking tavaly szeptember óta - amikor a japán kormány az ötből három szigetet államosított - heves vitában áll Tokióval, mondván, hogy a terület "ősidők óta Kína területének szerves része". Peking álláspontja szerint a Tajvan északkeleti sarkától mintegy 170 kilométerre lévő szigetek geológiailag is Kínához (Tajvanhoz) tartoznak.terkep

Tajvan, a de facto független sziget, amelyet a Kínai Népköztársaság saját területe részének tekint, Japánnal viszonylag jó kapcsolatokat ápol, s eddig hivatalosan nem lépett fel az ügyben, de korábban már leszögezte, a lakatlan szigetcsoportot Tajvanhoz tartozónak tekinti.

Az elmúlt hónapokban a szigetek körül rendszeres a kínai járőrözés, legutóbb hétfőn jelentették, hogy három felderítő őrhajó tartózkodik a térségben.

Tajvani aktivisták legutóbb tavaly júliusban indultak a szigetekhez ugyancsak őrhajók kíséretében, amikor Tokió kormányzója egyre intenzívebben hirdette, hogy meg akarja vásárolni a szigetek egy részét.guard-vessel-taiwanese-fishing Akkor a szigetek közelében - a japánok szerint a szigetország vizein - egy hajó japán őrhajóval ütközött, de személyi sérülés nem történt. Japán akkor hivatalosan tiltakozott Tajpejnél az incidens miatt, amit a tajvani külügyi tárca közleményében visszautasított.

Kimaradt?