Újra az Egyesült Államokat fenyegeti Észak-Korea

Phenjan hivatalosan bejelentette csütörtökön, hogy újabb kísérleti atomrobbantásra és nagy hatótávolságú rakéták felbocsátására készül, amelyekkel az "esküdt ellenséget", az Egyesült Államokat veszi célba.

A KCNA észak-koreai hírügynökség idézte csütörtökön a Kim Dzsong Un vezette legmagasabb katonai testület, az úgynevezett Állami Védelmi Bizottság erről szóló közleményét.korea

"Az Egyesült Államok elleni évszázados harc új szakaszában nem rejtjük véka alá azt, hogy különféle műholdak és nagy hatótávolságú rakéták - amelyek felbocsátását folytatjuk -, illetve a végrehajtandó átfogó atomkísérlet az esküdt ellenségünket, az Egyesült Államokat fogja célba venni" - olvasható a testület tájékoztatójában.

A fenyegető közlemény két nappal az után jelent meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden az Egyesült Államok kezdeményezésére egyhangúlag elítélte a decemberi észak-koreai rakétakísérletet, és szigorította a sztálinista állami elleni szankciókat, további hat magán- és jogi személyt véve fel az ENSZ tilalmi listájára.

A phenjani védelmi bizottság közleményében leszögezte, hogy szembeszegül minden ENSZ-szankcióval, amely szerinte törvénytelen és illegitim. Közölte, hogy az Egyesült Államok által "kieszelt" BT-határozat elfogadásával a legveszélyesebb szakaszába lépett az Észak-Koreával szembeni ellenséges politika.

A keddi BT-határozat után egy nappal a phenjani külügyminisztérium közölte, hogy nem lesznek többé a Koreai-félsziget atommentesítéséről szóló hatoldalú tárgyalások, és Észak-Korea védelmi célból erősíteni fogja haderejét, beleértve az elrettentést szolgáló nukleáris erejét.

Kimaradt?