Az EU meghosszabbította a Fehéroroszország elleni szankciókat

Egy évvel meghosszabbította az Európai Unió a Fehéroroszország ellen korábban elrendelt, még hatályban lévő korlátozó intézkedéseket - jelentette be hétfőn a tagállami kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata.

Az EU tavaly eltörölte a Minszk elleni szankciók többségét, négy személy ellen azonban hatályban maradtak a vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat tartalmazó büntetőintézkedések, illetve érvényben maradt az uniós fegyverembargó is. Ezeknek a hatályát tolta ki most 2018. február 28-ig az Európai Unió Tanácsa.

A közleményben hangsúlyozták: "a Fehéroroszországgal szembeni jövőbeli uniós politika alakulása szempontjából továbbra is kulcsfontosságúak azok a kézzelfogható lépések, amelyeket az ország a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében tesz".

Az Európai Unió azután döntött a korlátozások többségének eltörlése mellett, hogy a korábbiaknál átláthatóbb módon, nyugodt légkörben tartottak elnökválasztást 2015 októberében Fehéroroszországban, valamint szabadon engedtek hat politikai foglyot.

Kapcsolódók

Kimaradt?