Újabb furcsa részletek derültek ki az észak-koreai diktátor féltestvérének megöléséről

Az észak-koreai diktátor féltestvérének meggyilkolásával kapcsolatban letartóztatott nő azt állítja, nem tudott arról, hogy erős méreggel történik gyilkosság - tájékoztat az EuroNews.

Siti Aisyah azt vallotta, hogy 85 eurónyi összeget kapott azért, hogy babaolajat kenjen az áldozat arcára egy valóságshow részeként. A repülőtéri biztonsági kamerák rögzítették a pillanatot, amikor a nő az áldozat mögé került az utascsarnokban.

A vietnámi Doan Thi Huongot szintén a gyilkossággal kapcsolatban vették őrizetbe.

"Annyit mondott: valaki azt mondta neki, hogy valaki, aki babaolajat adott, megkérte őt is erre. Az illetőt japán vagy koreai kinézetűnek írta le – mondta az indonéz nagykövet helyettese, Andreano Erwin.

A maláj rendőrség továbbra is azután nyomoz, hogy miként került az azonnal ható halálos méreg, a VX a repülőtérre.

Ki akarja kérdezni a rendőrség az észak-koreai diplomatát, Hjon Kvang Szongot is, aki Észak-Korea malajziai nagykövetségén dolgozik, és akit piros pólóban láttak a helyszínen. 

"Írásban kerestük meg Észak-Korea malajziai nagykövetét, hogy kikérdezhessük a szóban forgó személyt, észszerű időn belül várunk választ a megkeresésre. Ha nem kapunk választ, nekünk kell lépéseket tennünk" – mondta Abdul Samah Mat rendőrségi vezető. További részleteket nem mondott. 

Az észak-koreai diktátor féltestvére tudhatta, hogy életveszélyben van, mert levélben kérte korábban Kim Dzsong Unt, hogy kegyelmezzen életének.

Mivel a VX a legerősebb idegméreg a világon, 10 milligrammja a bőrön keresztül felszívódva is azonnali halált okoz, a Kuala Lumpur-i repülőteret alaposan meg kellett tisztítani.

A laikusokkal úgy érzékelhető a VX ereje, hogy százszor erősebb méregként jellemezhető a szarin gázhoz képest, amely erős idegméregként ismert, vegyi fegyverként alkalmazott gáz. A szíriai háborúban a kormányerők alkalmazták többször a szarint az ország saját népe ellen. A híradásokból jól ismert a légzési és izombénulással küszködő, szenvedő áldozatok látványa. A szarin híg koncentrációban is toxikus, a levegőbe kerülve lehetetlen előle menekülni. Ennél is százszor erősebb méreg a VX.

A VX tudományos neve a O-etil-S-diisopropylaminomethyl methylphosphonothiolate.

Az ENSZ tömegpusztító vegyi fegyverként osztályozta a VX mérget. Ha csak tíz milligramm kerül a bőrre, úgy is felszívódik a szervezetbe, és perceken belül halált okoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?