Hatodik napja tüntetnek az olasz taxisok, sérültek is vannak

A római képviselőháznál volt a központi helyszíne az olaszországi taxisok keddi országos tiltakozó megmozdulásának, amelyen az Uber internetes fuvarozás és a személyszállítási szolgáltatás liberalizációja ellen tüntettek.

A járműveikkel tüntető taxisok teljesen megbénították Róma belvárosát. A fuvarozók a római parlament alsóházánál és az olasz kormánykoalíciót vezető Demokrata Pártnak (PD) a képviselőházhoz közeli székházánál gyűltek össze. Az épületeket rohamrendőrök védték a több ezer dühödt taxistól, akik papírbombákat és tojásokat is dobáltak, ablakokat törve be. A rendőrök többször visszaszorították a tüntetőket.Hasonló demonstráció zajlott Torinóban, Nápolyban és Milánóban, ahol egy taxis és egy Uber-fuvarozó összeverekedett.

Az olaszországi taxisok hatodik napja sztrájkolnak az ágazat liberalizációja ellen szigorú szabályozást követelve. Ezzel szemben a szenátus nemrég az év végére halasztotta a személyszállítás szabályozását, kedden este pedig a képviselőház szavaz a halasztásról. A taxisok szerint a szabályozás késleltetése a teljes liberalizáció előjelének számít. Azonnali találkozót követeltek Graziano Del Rio infrastrukturális és közlekedésügyi miniszterrel.

A tüntetők a közlekedésügyi minisztérium előtt is többször összecsaptak a rendőrökkel, tiltakozók és arra járó gyalogosok is megsérültek. Két személyt kórházba szállítottak, másik kettőt a helyszínen láttak el mentősök.

Federico Rolando, a Federtaxi olasz taxis szakszervezet vezetője hangsúlyozta, hogy az ágazat liberalizációja a taxisok munkájának ellehetetlenítésével egyenlő. Az olasz fogyasztóvédők szerint azonban a taxisok csak saját tarifájukat védik, miközben a kínálat szélesítése az utasoknak kedvezne. Meglepetésre Virginia Raggi római főpolgármester a taxisok mellett állt ki, hangoztatva, hogy nem lehet felülről jött döntéseket rájuk kényszeríteni.

A Corriere della Sera olasz napilapban megjelent adatok szerint a több mint 2,7 millió lakosú Rómában 7800, az 1,3 milliós Milánóban 4900 taxi dolgozik. Öt kilométeres távolságért napközben Milánóban 8,75 euró, az olasz fővárosban 7,85 euró a fuvardíj.

Kimaradt?