Trump kampánystábja folyamatos kapcsolatban állhatott az orosz titkosszolgálattal

Korábbi és jelenlegi amerikai hivatalnokok szerint Donald Trump kampánystábjának több tagja is kapcsolatot ápolt az orosz titkosszolgálattal.

Négy korábbi és jelenlegi hivatalnok állítja lehallgatott telefonbeszélgetések alapján, hogy a vélt kapcsolat az orosz titkosszolgálattal valódi, nemcsak a kampánystáb tagjai hanem más, Trumphoz közeli szereplők részéről is.

Az első kapcsolatfelvételt abban az időszakban hallgatták le, amikor meghackelték az demokrata országos választmányt (DNC), levelezéseket szivárogtatva ki. Az elmúlt hetekben meginterjúvolt hivatalnokok nem láttak bizonyítékot arra, hogy Donald Trump és az oroszok összejátszanának.

A lehallgatások azonban mást mondanak, részben mert a kapcsolatfelvételek egyre növekedtek abban az időszakban, amikor Trump pozitívan nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökről – sőt, tavaly nyáron azt is mondta egy ízben, hogy reméli, Hillary Clinton jelölt levelezését az oroszok szivárogtatták ki.

A The New York Times cikke szerint nemcsak titkosszolgálati, de parlamenti tagok is rendszeresen kommunikáltak Trump kampánystábjával és a hozzá közel állókkal. Az egyik fontos amerikai érintett éppen Trump kampányfőnöke, Paul Manafort. A kampányfőnök egy keddi interjúban abszurdnak nevezte a vádakat, és tagadta, hogy kommunikált volna orosz szereplőkkel. A lap szerint Manafortnak üzleti kapcsolatai vannak Oroszországgal, és miután a titkosszolgálatok átszövik a társadalmi hálót, akaratlanul is kapcsolatba léphetett ilyen személyekkel.

Elcsíptek beszélgetést Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael T. Flynn és Oroszország amerikai nagykövete, Szergej Kislyak között is. Miután kiderült, hogy a két fél az amerikai szankciókról beszélgetett, Flynn lemondott hétfőn.

A FBI a továbbiakban nemcsak a beszélgetéseket, de a banki tevékenységeket és utazásokat is ellenőrzi a megkérdezett, nevüket elhallgató hivatalnokok szerint. A Nemzeti Biztonsági Ügynökséget (NSA) pedig arra kérik, gyűjtsenek be minél több információt a telefonbeszélgetésekről.

Az orosz fél szerint is volt kapcsolat

Januárban a hírszerző ügynökség már megállapította, hogy az orosz állam befolyásolta az amerikai választásokat, de az nem tiszta, hogy a Trump-kampánystábnak volt-e ebben szerepe.

Az FBI nem kommentálta a hírt, Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője pedig megerősítette a korábban elmondottakat, miszerint a kampánystábnak nem volt kapcsolata az oroszokkal a választások előtt. A lap azonban arra emlékeztet, a választásokat követően Szergej Ribakov orosz külügyminiszter azt nyilatkozta, a két fél kommunikált egymással.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?