Netanjahu a „történelmi szövetségről” fog tárgyalni Trumppal

Az Izrael és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok erősítéséről készül tárgyalni Donald Trump amerikai elnökkel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki Washingtonba utazott - közölte az izraeli média.

“Egyformán látjuk Donald Trump amerikai elnökkel a térséget fenyegető veszélyeket és a lehetőségeket” – jelentette ki Netanjahu Washingtonba utazása előtt a Ben Gurion repülőtéren.

Az izraeli kormányfő először fog találkozni szerdán a Fehér Házban Trumppal, akinek megválasztását örömmel üdvözölte az izraeli jobboldal. “Beszélni fogunk szilárd szövetségünk erősítéséről”- ígérte Netanjahu. Az izraeli kormányfő Washingtonban Trump mellett megbeszélést folytat majd Mike Pence alelnökkel, Rex Tillerson külügyminiszterrel, valamint a kongresszus és a szenátus vezetőivel is.

Az izraeli kabinetet alkotó jobboldali pártok vezetői Trump megválasztását “történelmi lehetőségnek” tekintik, mert azt remélik, hogy elnöksége alatt “szabad kezet kapnak” a ciszjordániai telepes építkezések folytatására, területek annektálására. A kormány hétfői ülésén azt kérték a miniszterelnöktől, hogy ezt a kérdést külön hangsúlyozza amerikai útján.

Donald Trump választási kampányában kijelentette, hogy a Ciszjordániában felépített izraeli települések nem akadályozzák a békét, megígérte az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését (Izrael évtizedes kérésének teljesítését, amellyel elismernék a város fővárosi státusát), ezen kívül a telepeseket támogató David Friedmant nevezte ki országa nagykövetének.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?