Többezer gyereket molesztáltak az ausztrál katolikus egyházban

Óriási botrány van az ausztrál katolikus egyházban: a frissen nyilvánosságra hozott statisztikák szerint 1950 és 2010 között az ausztrál katolikus papok 7 százalékát vádolták gyerekmolesztálással, illetve bántalmazással.

1980 és 2015 között összesen 4444 gyermek vált bizonyíthatóan az áldozatukká. Az átlagos zaklatási életkor a lányoknál 10 és fél, a fiúknál kevéssel több mint 11 és fél év volt.

Egyes egyházkerületekben a 15 százaléknál is nagyobb volt az állítólagos szexuális bűnözők aránya a katolikus papok között. De az istenes Szent János alapította Irgalmasok közösségben a 40 százalékot is elérte a gyerekmolesztálással gyanúsított papok aránya.

Olyan iskolaalapító rendek körében, mint a Keresztény testvérek vagy a Szent Marcell alapította rend, szintén igen gyakori lehetett a gyerekek szexuális bántalmazása (a tagok 22, illetve 20 százaléka lehetett érintett). Két másik rendben is a papok 20, illetve 17,2 százaléka követhetett el szexuális bűncselekményt.

A zaklatások több mint ezer intézményben történtek meg, 93 egyházi hatóság vizsgálta a vádakat. Az elkövetők közül 1900-nak vált ismertté a neve, további ötszázan azonosítatlanul maradtak.

A bizottsági jelentéshez a katolikus egyház nem adott adatokat a molesztálással vádolt egyháztagokról, bár a testület szeretett volna több információt arról, hogy az egyház hogyan kezelte ezeket az ügyeket. 2014 nyarán azonban azt a választ kapták, hogy a kért információk átadása nem lehetséges és nem is lenne helyes – írja a HVG.

Címlapi illusztrációnkm forrása: AFP | A fotón Gordon Hill, Phil Nagle, David Ridsdale és Dominic Ridsdale látható, akiket gyerekkorukban katolikus intézményekben molesztáltak

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?