Hatásos válaszlépést tesz Amerika, ha Észak-Korea atomfegyvert használna

Az Egyesült Államok „hatásos és elsöprő” válaszlépést tesz, ha Észak-Korea atomfegyvert használna vele vagy szövetségeseivel szemben – figyelmeztetett pénteken a Szöulban tartózkodó amerikai védelmi miniszter.

James Mattis élesen bírálta Phenjant azért, mert folytatja rakétakísérleteit, a nukleáris fegyverek fejlesztését, valamint fenyegető retorikát folytat. Kijelentette: az Egyesült Államok kitart a „békeszerető” Koreai Köztársaság mellet, hogy fenntartsák a Koreai-félsziget és a térség stabilitását.

Leszögezte: bármilyen támadást az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen vissza fognak verni, és az atomfegyverek bármilyen jellegű bevetését hatásos és elsöprő válasz fogja követni.

Amerikai sziklaszilárd a szövetségesei védelmében – hangsúlyozta az amerikai védelmi tárca vezetője Han Min Ku dél-koreai védelmi miniszterrel az oldalán, aki Mattis látogatását úgy értékelte mint figyelmeztetést Észak-Korea számára.

Az új amerikai kormány védelmi miniszterének első hivatalos látogatása Dél-Koreába vezetett, amivel vélhetően csillapítani akarja Washington távol-keleti szövetségesének aggodalmait, amelyeket Donald Trump korábbi kijelentései kelthettek. Az amerikai elnök választási kampánya során azt hangoztatta, hogy az amerikai erőknek ki kellene vonulniuk Japánból és Dél-Koreából, és a két ázsiai hatalomnak – önmaguk védelmére – atomfegyvereket kellene kifejlesztenie.

Japánban mintegy 50 ezer, Dél-Koreában pedig 28 ezer 500 amerikai katona állomásozik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?