Felfordulást okozott Trump a menekültellenes rendeletével

Káosz alakult ki több reptéren, miután Donald Trump amerikai elnök azonnali hatállyal és határozatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba.

A New York-i JFK nemzetközi reptéren több muszlim országból érkező utast őrizetbe vettek, néhányukat jogi képviselőik és New York-i demokrata párti képviselők közreműködésével sikerült ugyan kiszabadítani, de voltak olyanok, akikhez az ügyvédeket oda sem engedték. Az egyik férfi, aki Irakban az amerikaiaknak dolgozott tolmácsként, szabadon engedése után az amerikai demokráciát méltatva mondott köszönetet a segítségért.

Eközben több nemzetközi légitársaság is megtagadta a felszállást amerikai járataira iráni állampolgárok számára, miután Donald Trump amerikai elnök elrendelte hét muzulmán ország állampolgárainak ideiglenes beutazási tilalmát – jelentette szombaton az AFP francia hírügynökség.

Nem engedtek felszállni öt iraki és egy jemeni állampolgárt egy New Yorkba tartó EgyptAir járatra. Az érintettek tranzitutasként érkeztek a kairói repülőtérre. A források közölték: annak ellenére tartóztatták fel, majd irányították át őket hazájukba tartó járatokra, hogy érvényes vízumuk volt az Egyesült Államokba.

Két teheráni utazási iroda munkatársai arról számoltak be, hogy a dubaji Emirate Airlines, a török Turkish Airlines, és az abu-dzabi Etihad Airways légitársaságok jelezték: ne adjanak el jegyeket amerikai vízummal rendelkező irániaknak, mert nem fogják őket felengedni az Egyesült Államokba tartó járataikra.

Egy iráni diák, aki Kaliforniában tanul, azt mondta az AFP-nek, hogy február 4-én akart visszarepülni az Egyesült Államokba Iránból, de a török légitársaságnál vásárolt jegyét visszavonták. Az iráni nő így felvette a kapcsolatot kaliforniai egyetemével, amely annyival tud neki segíteni, hogy küld egy levelet, amelynek segítségével talán Európából visszarepülhet Kaliforniába.

A BBC szerint több jogvédő szervezet bejelentette, hogy alkotmányellenességre hivatkozva bíróságon támadja meg Donal Trump elnök rendeletét, amely egyelőre 90 napra kitiltotta hét muszlim ország állampolgárait (a szíriaiakat határozatlan időre) az Egyesült Államokból.

A holland KLM légitársaság is bejelentette, hogy világszerte hét utasát nem engedte fel amerikai járataira. A légitársaság szóvivője nem közölte, hogy az utasok a hét említett muszlim ország közül melyiknek az állampolgárai. Úgy fogalmazott: hét utasukat kellett arról tájékoztatniuk, hogy "nincs értelme elvinnünk őket az Egyesült Államokba". Hozzátette: egyelőre nem teljesen világos, hogy pontosan kikre vonatkozik a beutazási tiltás.

"Nyílt támadás a muzulmán világ ellen”

Az iráni külügyminiszter szombaton azt mondta: Trump rendelete "nyílt támadás a muzulmán világ és az iráni nép ellen", Teherán pedig megfelelő ellenlépéseket tesz.

Az ideiglenes beutazási tilalom hét muszlim országra érvényes: Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre. Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal szombati közlése szerint azokra is vonatkozik a tiltás, akiknek állandó tartózkodásra jogosító engedélyük, vagyis zöldkártyájuk van.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?