Hamon volt a meggyőzőbb a francia baloldali előválasztás utolsó tévévitájában

A volt oktatási minisztert, Benoit Hamont találta a nézők 60 százaléka meggyőzőbbnek a francia baloldal államfőjelölt-állító választásának második fordulója előtt a jelöltek szerda esti televíziós vitájában. Manuel Valls volt miniszterelnökre a megkérdezettek 37 százaléka szavazott - derül ki az Elabe közvélemény-kutató intézetnek a BFM hírtelevízió számára készített gyors felméréséből.

A baloldali szimpatizánsok körében is Benoit Hamon lett a győztes 61 százalékkal, Valls 36 százalékával szemben. A jelöltállító választás első fordulójában, múlt vasárnap a Szocialista Párt (PS) balszárnyát képviselő és a jelenlegi szociálliberális kormánypolitikát nyíltan bíráló Hamon öt százalékkal a kormánypárt jobboldalához tartozó volt kormányfő előtt, 36 százalékkal az első helyen végzett.

A két jelölt több mint kétórás vitájában a legelentősebb nézeteltéréseket okozó témák kerültek napirendre, mindenekelőtt a foglalkoztatáspolitika és a szekularizáció kérdése, de az elmúlt napok éles szóváltásaihoz képest békésebb hangnemben.

A kampányban a havi 750 eurós általános alapjövedelem bevezetésének javaslatával kitűnő 49 éves Hamon saját megfogalmazása szerint egy „kívánatos jövőt” javasol a franciáknak, a baloldalnak szerinte „hátat kell fordítania a régi megoldásoknak, amelyek tegnap sem működtek és a jövőben sem fognak”.

Manuel Valls megismételte, hogy a választók a „biztos vereséget” választják, ha a riválisára szavaznak, s a „lehetséges győzelemre”, ha viszont őrá adják a voksukat. Hamontól pedig azt kérte, hogy ne kecsegtessen illúziókkal, mert „nem csak álmodozni kell, hanem hitelesnek is kell maradni”.

A vitát egyébként a francia tévék és rádiók meglepetésére Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja is figyelemmel követette, és a Twitteren küldött üzeneteiben egyértelművé tette, hogy Hamont támogatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?