Hétfőn szállítják haza Algériából a román áldozatokat

Hétfőn szállítják haza Algériából a román légierő speciális gépével Mihail Marius Bucur és Tiberiu Ionuţ Costache holttestét, az Ein Amenas-i túszejtés két román áldozatát. 5420098-mediafax-foto-liviu-chirica

Mindketten Prahova megyeiek voltak, Bucur Ploieşti-en lakott, felesége és két gyereke gyászolja, a 36 éves Bărcăneşti-i származású Costache egy gyereket és állapotos feleségét hagyta hátra. Három további román állampolgár sértetlenül megúszta az iszlámisták akcióját.costache

Bucur haláláról csak szombaton kapott hírt a román külügy és ezt fel is rótta Titus Corlățean külügyminiszter az algériai hatóságoknak. „Sajnálatos, hogy az algíri hatóságok csak részinformációkat adtak. Szombaton arról tájékoztattak, hogy húsz külföldi túszt sikerült kiszabadítani – közöttük Bucurt is - , de azt nem közölték, hogy a kórházba szállított román állampolgár állapota válságos. Ha tudtuk volna időben, akkor másképpen kezeltük volna a helyzetet, beleértve a családdal való kommunikációt is” – fogalmazott Corlăţean.

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke felkérte Titus Corlăţean külügyminisztert, hogy mutasson be egy jelentést a testületnek, vagy a két ház külügyi bizottságai előtt az algériai túszejtés ügyében, amelynek során két román állampolgár is életét vesztette. Borbély vasárnap elmondta, az utóbbi napokban mind a külügyi tárca főtitkárát, mind a tárca vezetőjét felkérte arra, hogy informálja az általa vezetett bizottságot az algériai túszejtésről, azonban nem kapta meg a két információkat.

A túszok által elszenvedett fizikai és lelki megpróbáltatásokról első kézből szerezhetett információt a központi sajtó a 46 éves pitești származású Liviu Floriától, aki szombaton este érkezett haza Algériából.

bucurBeszámolt arról, hogy ugyancsak román kollégájával, a konstancai illetőségű George Iachimmal együtt elbarikádozta magát egy irodába, majd gépkocsik alatt kúszva és a földgázkitermelő telep kerítését átugorva sikerült kereket oldania.  Ezután 15 órát gyalogoltak a sivatagban, mielőtt az algériai hadsereg egységei rájuk talált volna.

Beszámolója szerint a terroristák fegyverzete nagyon szegényes volt, csak pár AKM géppisztolyuk és gránátjuk volt. „Láttam amint egy autó megállt a kapunál és tüzet nyitott a biztonsági emberek irányába. Mint utóbb megtudtuk, ott senki sem sérült meg, a terroristák kifejezetten a külföldieket keresték” – magyarázta Floria.

A román túlélő elmondta, látta amint túszejtők berohantak az irodaépületbe és túszul ejtették a  Statoil norvég cég alkalmazottait. „Előbb azt hittük, hogy egy szimulációs gyakorlatról van szó, egy helyi kollégám erősítette meg, hogy terroristákkal van dolgunk és rejtőzzünk el” – emlékezett Floria.

 

Kimaradt?