Franciaországi választások: nyerésre áll az alapjövedelmet ígérő jelölt

Benoit Hamon volt oktatási miniszter áll az élen a francia baloldal államfőjelölt-állító választásának első fordulójában a szavazatok felének összesítése alapján - közölte a választást felügyelő párthatóság.

A Szocialista Párt baloldalához tartozó volt oktatási miniszterre a vasárnapi előválasztáson részt vevő francia állampolgárok 35,8 százaléka adta a voksát. Második helyen áll a jelöltek közül leginkább jobbra sorolt Manuel Valls volt miniszterelnök 31,3 százalékkal, aki sokáig a választás favoritjának számított.

A jövő vasárnapi második fordulóba továbbjutott két jelölt, Valls és Hamon a kormánypárt két végletét testesíti meg. A volt miniszterelnök büszkén vállalja a tíz százalék alatti tetszési mutatóval rendelkező Francois Hollande államfő politikai örökségét, Hamon viszont az elmúlt öt év szociáldemokrata politikájával szakító baloldali protekcionista kormányzást ígér.

A 49 éves Benoit Hamon a havi 750 eurós általános alapjövedelem bevezetésére tett javaslatával került az előválasztási kampány középpontjába. Ezt a javaslatot mind a hat riválisa elutasította, mert a hatalmas költségek miatt megvalósíthatatlannak tartják az ötletet. "A választók meggyőződésből és nem lemondásból szavaztak" - mondta Benoit Hamon az eredmények ismertetése után. "Szakítani kell a berögzült receptekkel és politikával, a régi megoldásokkal, amelyek nem működnek" - hangsúlyozta az újbaloldali politikus.

Vele szemben Manuel Valls a felelős baloldal képviselőjének nevezte önmagát, és arra hívta fel a figyelmet, hogy még semmi nem dőlt el. Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat május 7-én rendezik meg Franciaországban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?