Tizenöt éves fiú lövöldözött Új-Mexikóban

A kamasz egy lakásban rendezett vérfürdőt, minden áldozatára többször rálőtt. Indítéka egyelőre nem ismert, és azt sem tudni, hogy kapcsolatban állt-e az áldozatokkal. A vérengzés helyszínén több lőfegyvert találtak a nyomozóhatóságok. A támadót őrizetbe vették, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A helyi média szerint egy 15 éves fiúról van szó.973872-new-mexico-shooting

Az Egyesült Államokban újra fellángolt a vita a fegyvertartás szigorításáról a december 14-i newtowni iskolai lövöldözés után, amelyben egy ámokfutó megölt húsz gyereket és hat felnőttet. Azóta mintegy 900 ember életét oltották ki lőfegyverrel az Egyesült Államokban. Barack Obama amerikai elnök a fegyvertartás szabályainak szigorítását célzó intézkedéseket kezdeményezett: saját hatáskörben hozott 23 rendeletet a fegyveres erőszak visszaszorítása érdekében, és egy törvénytervezetet terjesztett a kongresszus elé.

A Joe Biden alelnök által vezetett fegyverellenőrzési csoport munkája nyomán született javaslat lényege, hogy az USA-ban újra betiltanák a sorozatlövő fegyverek (assault weapons) civileknek történő árusítását, és megszigorítanák a fegyvervásárlók hátterének ellenőrzését. A javaslat emellett megtiltaná a nagy kapacitású (tíz lőszernél többet tároló) tölténytárak árusítását is.

„Ahhoz, hogy valódi és tartós változást érjünk el, a Kongresszusnak cselekednie kell. Mégpedig sürgősen" – mondta az elnök múlt szerdán, miközben szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a törvényhozáson nehéz lesz átverni a húsz éve legszigorúbb, 500 millió dolláros költséggel járó tiltócsomagot.

Az elnök ugyanakkor 23 olyan utasítást adott ki, amelyeknek végrehajtásához nem kell a Kongresszus jóváhagyása: ide tartozik a vásárlók előéletének ellenőrzése és az iskolai biztonsági programok kiterjesztése.

Kimaradt?