Védelmi miniszter: Oroszország számára vitathatatlan prioritás a hadászati nukleáris erő fejlesztése

Oroszország számára vitathatatlan prioritás a hadászati nukleáris erő fejlesztése, de nem kíván belesodródni egy fegyverkezési hajszába - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca vezető munkatársai előtt csütörtökön tartott előadásában.

Sojgu szerint a minisztérium fő célkitűzése, hogy a jelenlegi szinten tartsa az ország katonai biztonságát, aminek legfontosabb feltétele az, hogy a személyi állomány képes legyen teljesíteni feladatait a jelenlegi körülmények között.Szavai szerint az általános rendeltetésű erők fontos szerepet játszanak majd a katonai biztonság fenntartásában. A védelmi miniszter kijelentette, hogy az "elrettentés tényezőjének szerepe" idővel a nukleáris szférából a nem nukleárisba tevődhet át, ami valószínűleg csökkenteni fogja a nemzetközi feszültséget és erősíteni a bizalmat. Mint mondta, ezt elsősorban a nagy pontosságú fegyverek fejlesztésével lehet elérni.

"2021-re Oroszország nem nukleáris erőinek harcképessége a négyszeresére nő, ami teljes mértékben lehetővé teszi majd a nem nukleáris elrettentés feladatának ellátását" - hangoztatta a tárcavezető.

Hangsúlyozta, hogy a tárca számára vitathatatlan prioritás a hadászati nukleáris erő fejlesztése. Beszámolt arról, hogy a stratégiai rakétaerőt és a tengeri állomásoztatású "elrettentő erőt" fejlett rakétákkal szerelik fel, a nagy hatótávolságú bombázókat pedig korszerűsítik. 2021-re így a hadászati nukleáris erőknél 72 százalékra emelkedik majd a korszerű fegyverrendszerek aránya. Ez az arány az év végén 60, 2015-ben pedig 51 százalék volt.

Sojgu szerint az orosz légi és űrerő robotrepülőgép-megsemmisítő képessége másfélszeresére fog növekedni, és kiterjed a légi célpontokat befogó radarmezőre is. Az orosz haditengerészet manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt többcélú hajókat és tengeralattjárókat kap.

Mint mondta, az orosz fegyveres erők szervezetét annak a lehetőségnek a figyelembevételével kell fejleszteni, hogy a nemzetközi helyzet romolhat. Felhívta a figyelmet a katonai, politikai és stratégiai helyzet folyamatos megfigyelésének fontosságára a gyors döntéshozatal biztosításának érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?