Válságos a helyzet Bulgáriában a hóviharok miatt

Hóvihar tombol Bulgária északkeleti részén pénteken, települések százain nincs áramszolgáltatás - közölte a helyi polgári védelem.

A bolgár állami rádió jelentése szerint a Szandanszki városának körzetében fekvő egyik faluban egy idős férfi megfagyott. A Rila-hegységben mentőalakulatok egy lavinában eltűnt turista után kutatnak a rádió híradása szerint. Az akcióban mintegy 40-en vesznek részt, önkéntesek mellett mentési szakemberek. A térségben nagyon rossz időjárási körülmények uralkodnak, ezért kevés az esély arra, hogy élve megtalálják a turistát - mondta Radko Markov, a hegyi mentőszolgálat igazgatója.

A szél méteres hótorlaszokat emelt a Duna menti Rusze és Szilisztra településeknél, valamint Sumen, Razgrad és Targoviste városoknál. Várnában zárva van a legjelentősebb bolgár fekete-tengeri kikötő és a repülőtér. A rendkívüli helyzetben a katonaság speciális járműveit is bevetették.

Különösen válságos a helyzet Bulgária északkeleti felében, ahol le kellett teljesen állítani a közúti forgalmat, ugyanis az erős hófúvás és a szél miatt a látótávolság legfeljebb 10 méterre csökkent - közölte Liljana Pavlova regionális fejlesztési miniszter. Az ország többi részén legfeljebb óránkénti 40 kilométeres sebességgel lehet közlekedni az utakon - tette hozzá. Bojko Boriszov leköszönő kormányfő felszólította a lakosságot, hogy a hétvégén - ha teheti - ne utazzon.

A hatóságok riasztást adtak ki a szombattól keddig, ebben az időszakban mintegy mínusz 20 Celsius-fokos hidegek várhatók. Pénteken mínusz 7-10 fokot mértek, de ez sok helyütt nem akadályozta meg, hogy az emberek a vizek mentén megünnepeljék a vízkeresztet. A szokások szerint ilyenkor a bátrabbak vízbe ugranak, hogy egymással versengve kihalásszák a vízbe dobott keresztet. Így történt ez az ország középső részén fekvő Lakoferben is, ahol hagyományos öltözetet viselők előbb körtáncot lejtettek a Tundja folyó partján, majd a jeges vízbe vetették magukat. A keresztet a legfiatalabb résztvevő, egy tízéves fiú hozta ki a vízből.

Kapcsolódók

Kimaradt?