Nőtt Merkel pártjának támogatottsága

Növekedett a német kereszténypártok, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) támogatottsága a jelenlegi koalíciós partnerrel, a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) szemben - derült ki az ARD országos köztelevízió felmérésének csütörtökön ismertetett adataiból. 2017 őszén szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat tartanak Németországban, és a mostani a választási év első felmérése volt.

A CDU és a bajor testvérpárt, a CSU szövetsége 37 százalékos választói támogatottságot tudhat magáénak, ami két százalékponttal több, mint az előző hónapban. Az SPD támogatottsága ugyanakkor 2 pontot zuhant és a párt most a rendkívül alacsonynak számító 20 százalékon áll a közvélemény-kutatás szerint.

A legnagyobb parlamenten kívüli párt, a CDU/CSU-tól jobbra álló, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) jelentősen erősödött, támogatottsága 15 százalékos. Az SPD-től balra álló, ellenzéki Baloldal pártjának támogatottsága továbbra is 9 százalékos, míg az ugyancsak ellenzékben lévő Zöldeké szintén. Az előző hónaphoz képest a Zöldek pártja két százalékpontot veszített. A Bundestagból 2013-ban kiesett liberális FDP támogatottsága a decemberi adatokhoz képest változatlan, vagyis a párt 5 százalékon, a parlamenti bejutási küszöbön áll.

A felmérésből kitűnt: a megkérdezettek 40 százaléka számára a bevándorlás és a menekültek jelentik a legfontosabb politikai témákat, amelyekkel szerintük a német kormánynak az idén foglalkoznia kell. 2016 januárjában még a megkérdezettek 66 százaléka volt ezen a véleményen. A válaszadók 11 százaléka ugyanakkor a belbiztonság és terrorveszély kérdéskörét tartotta a legfontosabb témának. Ez 9 százalékpontos növekedést jelent az elmúlt esztendő első hónapjához képest.

Kapcsolódók

Kimaradt?