26 külföldi áldozata van a szilveszteri isztambuli merényletnek

Huszonhatra nőtt a szilveszteri isztambuli terrortámadás külföldi halottainak száma. Összesen harminckilenc embert ölt meg a menekülésben lévő támadó, a kórházban lévő hatvankilenc sebesült közül négy ember állapota súlyos.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök helyi idő szerint vasárnap este osztotta meg azt az értesülését, hogy az isztambuli Reina Klubban elkövetett vérengzés halottai között egy kanadai állampolgárságú nőt is azonosítottak. A kormányfő együttérzését fejezte ki, és jelezte, hogy a kanadai kormány továbbra is együttműködik minden szövetségesével a terrorizmus elleni küzdelemben.

Ugyancsak hétfőre virradóra közölte Oroszország isztambuli főkonzulátusa, hogy egy orosz állampolgárságú nő is meghalt a terrortámadásban. A korábban azeri állampolgárságúnak gondolt nő azonosítását befejezték, személyazonosságát egyértelműen tisztázták – tette hozzá a főkonzulátus egyik munkatársa a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Ezzel 26-ra nőtt a külföldi halottak száma. Az Anadolu török hírügynökség vasárnap késő este még 24 külföldi halálos áldozatról tudott.Az érintett országok hivatalos közlései alapján a már azonosított külföldi halottak között van öt szaúdi, három-három jordániai, libanoni, illetve iraki állampolgár, egy tunéziai és egy francia-tunéziai, két marokkói, két indiai, egy líbiai, egy belga-török, valamint egy izraeli, egy kuvaiti, egy kanadai és egy orosz állampolgár. A 39 halott mellett összesen 69 sebesültet ápolnak kórházban, négy ember állapota súlyos. 

Több mint 24 órával a gyilkos támadás után a török rendőrség még mindig keresi a merénylőt, aki hajnali negyed kettőkor bement a Boszporusz szoros európai partján található szórakozóhelyre, és tüzet nyitott az ott mulató 7-800 vendégre. Egy szemtanú szerint a lövöldözés 10-15 percig tartott, és az elkövető ezalatt körülbelül 50-60 lövést adott le sorozatlövő fegyveréből.

Az NTV török hírtelevízió legfrissebb értesülése szerint azonban a merénylő hét perc alatt 120-180 lövést adott le, mielőtt megváltoztatta öltözetét, és fegyverét hátrahagyva elmenekült a helyszínről. A támadás akkor ért véget, amikor a török különleges erők megrohanták az épületet. A Dogan török sajtóügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint a támadó arabul kiabált. Eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett a terrorcselekmény kitervelőjeként.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?