Berlini merénylet: őrizetbe vették a merénylő egyik feltételezett társát

Őrizetbe vettek Berlinben egy férfit, aki kapcsolatban állhatott a német fővárosban karácsony előtt elkövetett terrormerényletért felelősnek tartott Anis Amrival - közölte szerdán a nyomozást felügyelő szövetségi legfőbb ügyészség.

A közlemény szerint a 40 éves tunéziai férfit azért vették őrizetbe, mert telefonszáma szerepel Anis Amri mobiltelefonjában, és ellenőrzése során megállapították, hogy köze lehet  a támadáshoz. 

Kiemelték, hogy majd csak a nyomozás következő lépései után derül ki, megalapozott-e a gyanú, és csütörtök estig döntenek arról, hogy kezdeményezzék-e előzetes letartóztatását.

A közlemény alapján a gyanúsított hosszabb ideje élhet Berlinben, lakását és üzlethelyiségeit is átkutatták. A Spiegel Online hírportál értesülése szerint szerda kora reggel vették őrizetbe a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) nyomozói.

Anis Amri mobiltelefonját a december 19-én a német főváros nyugati központjában fekvő Breitscheid téri karácsony piacon elkövetett gázolásos merénylethez használt kamion vezetőfülkéjében találták meg, tárcájával együtt.

A támadásban 12 ember meghalt, 53 ember megsebesült. A feltételezett merénylő valószínűleg Hollandián keresztül Franciaországba, majd Olaszországba menekült. December 23-án Milánóban bukkant fel, ahol rendőrök tűzharcban megölték.

Az elutasított tunéziai menedékkérőt szélsőségesként tartották számon Németországban. Halála után előkerült egy videó, amelyen hűséget fogad az Iszlám Állam terrorszervezetnek. Szerdai német sajtóértesülések szerint az eddig feltételezettnél lényegesen jobban kiépített kapcsolati hálóval rendelkezett a németországi Ruhr-vidéken, ahol egy tucatnyi mecsetben járt. Az egyik dortmundi mecsethez kulcsa is volt, így ott tudott éjszakázni, 2015 vége óta pedig rendszeresen ingázott Berlin és a Ruhr-vidék között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?