Elutasította a menekültek önkéntes befogadását a cseh államfő

Elutasította hétfőn a menekültek önkéntes csehországi befogadását Milos Zeman cseh államfő, aki úgy vélte, hogy a befogadással hátország képződne a terrortámadások számára.

A németországi, belgiumi és franciaországi támadások után egyértelmű, hogy a nemzetközi terrorizmus az elmúlt év egyik meghatározó jelensége - mondta, kifejtve: „ma már szinte senki sem kérdőjelezi meg a migrációs hullám és a terrorizmus közötti összefüggéseket”.Milos Zeman hivatalba lépése (2013) után közölte: eláll a cseh államfők hagyományos újévi beszédeitől, s helyettük karácsony második napján intéz üzenetet az ország lakosságához.

A cseh elnöknek meggyőződése, hogy a menekülteknek alapvetően származási országukban kellene segítséget nyújtani, segíteni kellene Olaszországot és Görögországot is, amelyek területén keresztül a menekültek Európába érkeznek. A muszlim kultúra „nehezen egyeztethető össze” a cseh kultúrával, s a muszlimok befogadása cseh területre hátországot teremthetne az esetleges terrortámadások számára - mondta.

„Ilyen megfontolásból ellenzem (azt a véleményt), hogy jó lenne a következő két évben mintegy 6200 menekültet befogadni Csehországba úgynevezett önkéntes alapon, és hogy erre a célra mintegy 600 millió koronát költsünk” - szögezte le Zeman.

A cseh kormány, egyetértésben a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) további országaival, elutasítja a menekültek befogadását kötelező kvóták alapján, ahogy azt Brüsszel szorgalmazza. Ugyanakkor a Bohuslav Sobotka vezette koalíciós kormány úgy döntött, hogy önkéntes alapon befogad néhány ezer menekültet.

Milos Zeman élesen bírálta az Európai Bizottságot, amely szerinte bürokratikus, nehézkes testület, s amely egyebek között Európa külső határainak a megvédésére is képtelen.

Kapcsolódók

Kimaradt?