A francia katonák összecsaptak Maliban az iszlamistákkal

Az iszlamisták által elfoglalt Diabali város utcáin harcolnak a francia katonák, állították mali és francia források a BBC-nek. Az öt napig tartó bombázások után szerdán kezdődtek meg az első komolyabb szárazföldi műveletek a mali hadsereget segítő francia egységek részvételével. A fővárostól, Bamakótól csak 350 kilométerre lévő Diabalit hétfőn foglalták el az iszlamisták.

A városból jelentkező források azt mondták az AP-nek, hogy a franciáknak nem lesz könnyű dolguk, mert az iszlamisták 4-6 fős csoportokban szórodtak szét a városban, és megpróbálnak elvegyülni a pajzsként használt civilek közé. A francia hadvezetés már jelezte is, hogy nem fognak lőni, ha csak felmerül a lehetősége, hogy civilek veszélybe kerülhetnek.mali

A mali hadseregnek segítő franciáknak első körben Diabalit, és a még múlt csütörtökön elfoglalt, stratégiai fontosságú Konna városát is vissza kell foglalniuk, hogy folytatódhasson az előrenyomulásuk észak felé.

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter elismerte, hogy ellenfeleik eltökéltek, és modern felszerelésekkel rendelkeznek. A miniszter szerint a francia beavatkozás jól halad, ugyanakkor elismerte, hogy „ez egy kicsit nehezebb nyugaton, ahol a legkeményebb, a legfanatikusabb, a legjobban szervezett, a legeltökéltebb és legjobban felfegyverzett csoportok van".

Közben nem várt segítséget is kaphatnak a francia és mali erők, miután az északi területeken erős tuaregek legfontosabb szervezetének egyik vezetője bejelentette, hogy kész beszállni a küzdelembe a korábban szövetségeseiknek számító iszlamisták ellen. A 2012 eleji puccsot kihasználva a tuaregek és az iszlamisták együtt szerezték meg az északi területek irányítását, de az iszlamisták fokozatosan kiszorították a tuaregeket.

main maliA fővárosba eközben szerda reggel újabb francia erősítés érkezett. Franciaország eddig nyolcszáz katonát küldött Maliba, számuk az előzetes tájékoztatás szerint fokozatosan 2500-ra fog emelkedni. A különböző támogatásokat bejelentő országok közül Németország két teherszállító gépet küld Maliba, jelentette be Angela Merkel kancellár.

Kimaradt?