A menekültügy továbbra is megosztja a német társadalmat

Továbbra is megosztja a német társadalmat a menekültek ügye egy pénteken ismertetett felmérés szerint, amely a többi között kimutatta, hogy a németek többsége a menekültek miatt tart a bűnözés növekedésétől, de nem látja veszélyben a hazai kulturális, társadalmi értékeket.

A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített felmérés szerint a németek leginkább a menekültek és a társadalmi integráció ügye miatt aggódnak, 58 százalék tartja ezt a legfontosabb társadalmi problémának. A téma jelentőségét mutatja, hogy a problémák rangsorában csupán 14 százalékos említési aránnyal került a második helyre a nyugdíjrendszer ügye.A ZDF Politbarometer nevű felmérése szerint a menekültügy megítélésében a gazdasági és a közbiztonsági szempont a meghatározó; 60 százalék tart attól, hogy a menekültek ellátása miatt más területeken megszorításokra lesz szükség, és 52 százalék gondolja azt, hogy a menekültek miatt növekedik a bűnözés. 

Társadalmuk értékrendjét viszont nemigen féltik a németek, csupán 30 százalék gondolja, hogy a menekültek veszélyeztetik a német értékeket, és 66 százalék nem tapasztal ilyen fenyegetettséget. Azonban 52 százalék szerint a menekültek integrációja nem lesz sikeres, és minden második német úgy érzi, hogy a menekültek többsége nem is akar beilleszkedni. Az integráció sikerében bizakodók aránya 43 százalékos, és 40 százalék érzi úgy, hogy a menekültek többsége törekszik a beilleszkedésre.

A megosztottságot a kancellár menekültügyi tevékenységének megítélése is jelzi: míg a németek 50 százaléka szerint Angela Merkel jól végzi munkáját ezen a szakpolitikai területén, 45 százalék elégedetlen a teljesítményével. Ugyancsak két nagy tábor látszik annak a kérdésnek a vizsgálatával, hogy Németország megbirkózik-e a sok menekült megjelenésével keletkező gondokkal: 55 százalék szerint az ország sikerrel megbirkózik a kihívással, 44 százalék szerint pedig nem képes erre.

Vizsgálták Angela Merkel megítélését is

Angela Merkelt kedden ismét megválasztották pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének, ezért a ZDF felmérésében pártelnöki munkájának megítélését is vizsgálták. Az eredmények szerint a németek 73 százaléka úgy véli, Merkel jól vezeti pártját, a CDU/CSU-szavazók körében 92 százalékos ez az arány. A párt irányultságával kapcsolatban kimutatták, hogy a németek 27 százaléka szerint a CDU-nak erőteljesebben kellene képviselnie a hagyományos konzervatív értékeket, 26 százalék szerint pedig kevésbé, míg a legnagyobb csoport, a lakosság 37 százaléka szerint nincs szükség változtatásra.

A CDU és bajor testvérpártja, a CSU szövetsége stabilizálta választói támogatottságát, amióta Angela Merkel novemberben bejelentette, hogy ismét megpályázza a pártelnöki tisztséget és kancellárjelöltként kíván indulni a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson. A CDU/CSU így 36 százalékon áll, támogatottsága nem változott novemberhez képest. Azonban a pártelnök-kancellár személyes népszerűségi mutatója 1,8 pontról 1,5 pontra gyengült, a harmadikról a negyedik helyre csúszott a politikusok népszerűségi rangsorában, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, Winfried Kretschmann baden-württembergi miniszterelnök és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter mögé. 

A koalíciós társ szociáldemokraták a szavazatok 22 százalékát szereznék meg, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, ami 1 százalékpontos emelkedés. A Bundestag ellenzéki oldalán a Baloldal 10 százalékon stagnál, a Zöldek támogatottsága 1 százalékponttal 10 százalékra csökkent. A legnagyobb parlamenten kívüli párt, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 1 százalékponttal 12 százalékra csökkent. A Bundestagban a liberális FDP is szerezne képviseletet, a párt a bejutási küszöbön, 5 százalékon áll.

A ZDF felmérését a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette december 6-tól 8-ig 1234 ember megkérdezésével, az adatok a választókorú népességre reprezentatívak.

Kimaradt?