Obama: várjuk meg amíg Trump hivatalba lép, utána ítélkezzünk

Barack Obama amerikai elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) limai csúcstalálkozóján is arra biztatott mindenkit egy fiatalokkal megrendezett beszélgetésén, hogy ne a legrosszabb forgatókönyvre gondoljanak Donald Trump megválasztott amerikai elnök várható kormányzásával kapcsolatban, vagyis megismételte azt, amit európai látogatókörútján többször is elmondott.

"Várjuk meg, amíg az új kormány hivatalba lép, kialakítja politikáját, és utána ítéljük meg, hogy az összhangban van-e a nemzetközi közösség érdekével, miszerint békében és jólétben akarunk élni" - mondta helyi idő szerint szombaton Obama, aki a választási kampány idején az elnökségre alkalmatlan embernek nevezte a Republikánus Párt jelöltjét.

Obama arról is többször beszélt már az elnökválasztás óta, hogy a maga részéről megpróbálja zökkenőmentessé tenni a hatalomátadást, és kifejezte derűlátását azzal kapcsolatban, hogy Trump az elnöki hivatalban, feladatai realitásával szembesülve már nem használ majd olyan kihívó retorikát, mint amilyet a kampányban.

Azzal kapcsolatban, hogy mire számít a Trump-kormánytól Latin-Amerikával szemben, inkább alapvető általános optimizmusára támaszkodott, mint arra, amit tudni lehet a megválasztott elnök terveiről. "Latin-Amerikával kapcsolatban nem számítok jelentősebb változásra" - jelentette ki, de hozzátette, hogy ez alól kivétel a kereskedelem. Donald Trump ugyanis ígérete szerint felül akarja vizsgálni, illetve ellenzi a szabadkereskedelmi megállapodásokat.

Kína, Fülöp-szigetek, Oroszország

Obama kétoldalú találkozót tartott Hszi Csin-ping kínai elnökkel a limai csúcson, és mindketten bizakodóan beszéltek arról, hogy fennmarad a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok egészséges és folyamatos bővülése. Hszi dicsérte Obamát azért, amit a kapcsolat érdekében tett nyolcéves elnöksége alatt. Beszámolt arról, hogy a héten telefonon beszélt Trumppal, és elmondta neki, hogy kész együttműködni leendő kormányával, továbbfejleszteni a kétoldalú és a globális kapcsolatokat, és a nézeteltéréseket konstruktív módon rendezni.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést egy kétoldalú találkozón Limában. Ez volt az első találkozójuk Duterte májusi megválasztása óta. A Fülöp-szigeteki elnök azóta rendszeresen durván - többször trágár szavakkal - szidja a Nyugatot, elsősorban is az Egyesült Államokat, hangoztatja, hogy tőle mint szövetségesétől el akar távolodni, és új szövetségeseket keres Kínában és Oroszországban. Kínában már járt annak ellenére, hogy a két ázsiai országnak éles területi vitái vannak egymással, dicsérte Hszi Csin-ping elnököt, és többször elmondta, hogy alig várja a Putyinnal való találkozót is.

Az orosz elnöknek is szidta a Nyugat "erőszakosságát" és "képmutatását", valamint az Egyesült Államok "megbízhatatlanságát". "Engem mindig úgy azonosítottak, mint aki a nyugati világhoz tartozik. Jó is volt oda tartozni, amíg ez tartott. De az utóbbi időben azt láttam, hogy a nyugatiak erőszakoskodnak a kis országokkal. És ezen kívül is nagyon sok mindenben képmutatók" - jelentette ki. Putyin dicsérte őt, amiért a megválasztása óta eltelt tövid időben máris rengeteget tett az Oroszország és a Fülöp-szigetek közötti bizalom erősödéséért.

Kapcsolódók

Kimaradt?