Nem tudják elviselni Clinton vereségét arizonai demokraták

Szervezkednek az egyesült államokbeli Arizonában a demokrata párti aktivisták, hogy rávegyék az elektorokat: ne szavazzanak Donald Trumpra. Telefonon és e-mailen zaklatják őket, előfordul, hogy gyűlölködve beszélnek a republikánus elektorokkal, sértegetik őket.

Az elektorok, akiknek a bonyolult amerikai választási rendszer szerint ténylegesen meg kell választaniuk az elnököt, vagyis a republikánus Donald Trumpot, egy hónap múlva, december 19-én szavaznak, ezekben a napokban azonban még mindig sok helyütt mozgolódnak a vereségbe belenyugodni nem akaró demokrata párti aktivisták, befolyásolni próbálják őket. Korábban írtunk arról, hogy elviekben a milliárdos elnöki kinevezése még megakadályozható.

A Fox televízió tudósítása szerint az arizonai elektorokat e-mailekkel és telefonüzenetekkel árasztják el, hogy rábírják őket: ne a győztes Donald Trumpra, hanem vagy a vesztes demokrata párti elnökjelöltre, vagy másra voksoljanak december 19-én, annak ellenére, hogy a demokrata Hillary Clinton már elismerte a vereségét. A déli Arizonában, ahol a szavazatok abszolút többségét is Donald Trump nyerte el, 11 elektor van, s valamennyien republikánusok.

A helyi elektorok jogilag nem kötelesek a győztesre voksolni, annak ellenére, hogy fogadalmuk a párt jelöltje melletti szavazásra kötelezi őket. Összesen 20 ilyen állam van jelenleg az Egyesült Államokban. 2000-ben például Washington D.C. egyik elektora nem szavazott, ezzel tiltakozva az ellen, hogy az államnak nincs kongresszusi képviselete. Ennek gyakorlati jelentősége nem volt, George W. Bush így nem 271-267-re, hanem 271-266-ra nyert. 2004-ben pedig az egyik minnesotai elektor John Kerry demokrata elnökjelölt helyett az alelnökjelöltjére, John Edwardsra szavazott. Ennek sem volt jelentősége, Bush 286 elektort szerzett.

Az elektorok egy része arról számolt be a lapnak - és a Fox televíziónak -, hogy elektronikus levelek és telefonhívások ezreivel zaklatják és fogadalmuk megszegésére buzdítják őket. Robert Graham, az egyik elektor, aki egyúttal a Republikánus Párt arizonai elnöke is, azt mondta, hogy "totális zaklatásnak van kitéve". Majd hozzátette: ez már egy hete így megy. Graham szerint ráadásul a hívások zöme Arizonán kívülről érkezik.

Hasonlóról beszélt a lapnak egy másik elektor, Bruce Ash, aki szerint a zaklatók többsége nem arizonai. Ash nyílt politikai ügyködésről beszélt, és hangsúlyozta, hogy sok telefonhívás gyűlölködő. "Elmondanak mindennek, démonizálnak engem, homofóbnak, izolacionistának, vakbuzgónak, antiszemitának neveznek, ami különösen érdekes, merthogy zsidó vagyok" - számolt be az Arizona Republic munkatársának. Sharon Geise elektor pedig így fogalmazott: "Hillary nagyszerű kampánya folytatódik".

Donald Trump november 8-i győzelme óta sok demokrata párti szavazó nem akarja elfogadni a republikánus jelölt győzelmét. Tucatnyi városban tüntetések vannak, előfordul, hogy erőszakba torkollnak a demonstrációk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?