Tényleg eltörölhetik az óraátállítást Magyarországon

Nem kis meglepetésre az Országgyűlés gazdasági bizottsága kedden támogatta Kepli Lajos jobbikos képviselő javaslatát arról, hogy Magyarországon a nyári időszámítást vegyék alapul, s maradjon ebben a rendszerben. Ez azt jelentené, hogy Magyarország a közép-európai időzónából átáll a romániaira (kelet-európaira).

A politikus még októberben nyújtotta be indítványát az óraátállítás megszüntetéséről, ez mostanra került a bizottság elé – írja a Magyar Nemzet. Kepli felvetésében megfogalmazta, leginkább a mezőgazdaságot segítené, ha az ország egész évben a nyári időszámításban maradna, de fontosak a tervezett intézkedés élettani hatásai is.

A keddi ülés után a lapnak nyilatkozó képviselő maga is meglepődött az egyhangú bizottsági döntésen, ami arra utal, hogy a Fidesz is kész beállni az ügy mögé. „Elfogadtam Kepli Lajos érvelését, egyetértek a javaslattal, és képviselőtársaimat is arra fogom biztatni, hogy szavazzák meg a javaslatot, ha a parlament elé kerül” – erősítette meg Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a gazdasági bizottsági tagja.

A Szállás.hu felmérése szerint a magyarok 80 százaléka eltörölné el az óraátállítást, az ellenzők kétharmada inkább a fix nyári időszámítás híve. A gyakorlatban az átállás azt jelentené, hogy télen is hosszabbak maradnának a nappalok, igaz, reggelente tovább tartana a sötétség – írja a 168ora.hu.

Ha a „nyári időszámítást” rögzíti a magyar parlament, akkor hogy közép-európai idő helyett Magyarország a kelet-európaira térne át, azaz nem Ausztriával, Olaszországgal, Németországgal vagy éppen Horvátországgal lenne egy időzónában, hanem Romániával, Görögországgal vagy a balti államokkal.

A téli-nyári időszámítás eltörléséből azonban származhat kavarodás, mert Európában Oroszország kivételével mindenhol alkalmazzák. Ha ezt Magyarországon eltörölnék, az időeltolódás a többi európai országhoz képest évente kétszer megváltozna. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?