A republikánusok Trump programjának gyors megvalósítását akarják

Az Egyesült Államok kongresszusának republikánus politikusai gyorsan meg akarják valósítani a jövendő elnök, Donald Trump programját - hangoztatta szerdán két befolyásos republikánus politikus.

Paul Ryan házelnök és Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője elsősorban Trumpnak az Obama elnök nevével fémjelzett, Obamacare-nek becézett egészségbiztosítási törvény azonnali visszavonására vonatkozó ígéretére utalt. Trump elnöksége első intézkedésének mondta az Obamacare megszüntetését, és - mint többször is kifejtette - teljesen új egészségbiztosítási rendszert akar, olyat, amelyik nem hagyná cserben a szegény rétegeket sem. A Trump javasolta rendszerben az emberek egyéni számlákra tehetnék félre az egészségügyi ellátásukra szánt összegeket, és ez a pénz adómentes lenne. Ezzel szemben az Obama-féle egészségbiztosítási törvény szerinti biztosítási költségek folyamatosan, és az utóbbi időben már ugrásszerűen nőnek sokak ingyenes ellátása miatt.

Mitch McConnell a Capitoliumon tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: „azt szeretnénk, ha az ország más irányba menne”.

Trump győzelme megteremteni látszik a Republikánus Párt régóta hiányolt egységét. A pártelit egy része a kampányban nem támogatta Trumpot, de legalábbis távolságot tartott tőle, a győzelem utáni napon azonban mintha mindez elpárolgott volna. Vezető republikánus politikusok jelzik, hogy támogatják a megválasztott elnököt. John Kasich ohiói kormányzó például - aki a nyáron még arra sem volt hajlandó, hogy részt vegyen pártja elnökjelölt-állító konvencióján az ohiói Clevelandben - szerdán már Twitter-üzenetben közölte, hogy „az amerikai nép megszólalt, és itt az ideje, hogy ismét összefogjunk”.

Ez az összefogás kiterjed majd az Obamacare visszavonásán túl a szövetségi legfelső bíróság új tagjának jelölésére is. Ez a testület az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be, állásfoglalásai rendkívül jelentősen befolyásolják az amerikai társadalom életét. Az idén télen elhunyt a bíróság egyik konzervatív tagja, Antonin Scalia, és azóta sem sikerült kinevezni utódját. Obama elnök ugyan jelölte Merrick Garland bírót, ám a republikánusok nem fogadták el őt, mondván, liberális bíró, így megbomlana a legfelső bíróság egyensúlya. Most Donald Trump jelölheti az új bírót, és mint a kampányban többször is elmondta, ez is elnöksége első száz napjának fontos döntése lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?