Nem csak az elnök személyéről szavaztak az amerikaiak

Kedden nem csak az elnök személyéről, a képviselőház újraválasztásáról és a szenátus egyharmadának megújításáról döntöttek az amerikaiak, hanem a választásoktól független javaslatokról is. Az egyes szövetségi államokban mintegy 160 kérdést bocsátottak népszavazásra.

Arizonában, Coloradóban, Maine-ben és az északnyugati Washington államban megszavazták a minimálbér emelését, Kaliforniában és Massachusettsben beleegyeztek a marihuána fogyasztásának legalizálásába, míg Floridában és két kisebb államban csupán a marihuána orvosi-gyógyító célokra történő használatát szavazták meg.

Coloradóban elutasították az állami egészségbiztosító létrehozását, Nevadában megszavazták, hogy az egyetlen és monopolhelyzetben lévő állami áramszolgáltató mellett lehessen több áramszolgáltató is, és maguk a lakosok is állíthassanak elő szélenergiából vagy napelemekkel saját áramot.

Missouriban – az Egyesült Államokban elsőként – népszavazást tartottak arról, hogy megtiltsák-e forgalmi adók kivetését bizonyos szolgáltatásokra, köztük az autójavításra vagy a hajvágásra. A megkérdezett polgárok megszavazták az adókivetés tiltását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?